Boek
Nederlands

De mooiste vis van de zee

Marcus Pfister (auteur), Nannie Kuiper (vertaler)
+1
De mooiste vis van de zee
×
De mooiste vis van de zee De mooiste vis van de zee
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Omdat de mooiste vis van de zee al zijn schatten voor zichzelf wil houden, vinden de andere vissen hem niet aardig. Hardkartonnen prentenboek met waterverfillustraties waarop glitterende hologrammen zijn aangebracht. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
De mooiste vis van de zee
Auteur
Marcus Pfister
Vertaler
Nannie Kuiper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Regenbogenfisch
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2019 | Andere uitgaves
[12] p. : ill.
Aantekening
Vertaling gebaseerd op de Engelse publicatie The rainbow fish
ISBN
9789055798858 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Uitgave als kartonboek van Marcus Pfisters eerste boek over "de mooiste vis". Wie dit boek vastneemt en vergelijkt met de vele verhalen die later nog over de mooiste vis geschreven zijn, beseft opnieuw dat dit eerste verhaal echt heel sterk is. Zonder ook maar een greintje moraliserend over te komen of prekerig of boodschapperig te worden, slaagt dit verhaal erin waarden mee te geven. En dat is bij de vervolgverhalen wel anders. Het boekje is helder en doorleefd geschreven.

De "mooiste vis" is erg knap, wordt alom bewonderd en krijgt pretentie. Hij gaat hoe langer hoe meer in de fout in zijn relatie tegenover andere vissen en verliest hun vriendschap. Hij voelt zich daar niet goed bij en gaat hulp zoeken bij een zeester die hem doorverwijst naar de wijze van de zee, de Octopus. De Octopus maakt niet veel woorden vuil aan de vis maar hij raakt wel de kern van de zaak. Wanneer de mooiste vis doet wat hij zegt, wordt hij opnieuw gelukkig. De glitterschubben van de vis spreken de…Lees verder
Regenboog is de mooiste vis in de zee. Zijn schubben zijn bezaaid met zilveren glitters. Hij is trots en ijdel en wil niemand een van zijn schubben geven. Daarom wil niemand met hem spelen. Regenboog voelt zich eenzaam en vraagt raad aan de inktvis. Deze zegt dat hij elke vis een van zijn glinsterschubben moet geven. Regenboog volgt zijn advies op en dan verandert er iets. Iedereen vindt hem opeens aardig en wil graag met hem spelen. Pas nu is hij echt gelukkig! Deze uitgave is een verkorte versie van het eerder verschenen gelijknamige prentenboek. De tekst is ingekort en hier en daar wat vereenvoudigd. Ook zijn enkele illustraties weggelaten. Het verhaal is simpel, goed te begrijpen en aangepast aan de beoogde leeftijdsgroep. De veelzeggende waterverftekeningen zijn hoofdzakelijk uitgevoerd in blauw-groen-paarse tinten. De zilveren schubben zijn ook écht zilverkleurig. De thema's vriendschap, trots en ijdelheid zijn aan de hand van dit boek goed bespreekbaar te maken bij wat oudere k…Lees verder

De mooiste vis van de zee

Dit is een grote kartonuitvoering van het eerder verschenen verhaal over de mooiste vis die weigert om ook maar één van zijn blinkende schubben aan de andere vissen te geven. Hij wint er niets mee en wordt er alleen maar eenzamer van. Tot hij ontdekt dat hij alleen maar te winnen heeft als hij van zijn schoonheid meedeelt aan de andere vissen. De prenten zijn heel kleurrijk maar ik vind het verhaal te moraliserend. Het is echter goed te gebruiken in lessen godsdienst of zedenleer en in vieringen met als thema: delen met anderen.

Suggesties