Dvd
Frans

Les enfants du paradis

Marcel Carné (regisseur), Jacques Prévert (scenarist)
Titel
Les enfants du paradis / een film van Marcel Carné ; scen. Jacques Prévert
Regisseur
Marcel Carné
Scenarist
Jacques Prévert 1900-1977
Taal
Frans
Uitgever
[Hilversum]:: A-Film, 2015
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1945
Speelduur
182 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8716777053843 8716777952382

Over Marcel Carné

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door JJ Georges

Marcel Carné (Parijs, 18 augustus 1906 – Clamart, 31 oktober 1996) was een Frans filmregisseur.

Hij begon zijn carrière als stagiair in de stomme film bij regisseur Jacques Feyder. Op zijn 25ste had hij al zijn eerste film geregisseerd, het begin van een succesvolle samenwerking met de surrealistische dichter en filmschrijver Jacques Prévert.

Tijdens de bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog werkte Carné in Vichy waar hij zijn Les Enfants du paradis maakte. In de jaren 1990 werd de film uitgeroepen tot "Beste Franse Film van de Eeuw".

Filmografie

  • 1929: Nogent, Eldorado du dimanche (documentaire)
  • 1936: Jenny
  • 1936: Drôle de drame
  • 1938: Le Quai des brumes
  • 1938: Hôtel du Nord
  • 1939: Le jour se lève
  • 1942: Les Visiteurs du soir
  • 1945: Les Enfants du paradis
  • 1946: Les Port…Lees verder op Wikipedia