Boek
Nederlands

Fascisme : een waarschuwing

Madeleine Albright (auteur), Bill Woodward (medewerker)

Fascisme : een waarschuwing

Madeleine Albright (auteur), Bill Woodward (medewerker)
Analyse door de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken van politieke, nationalistische en populistische bewegingen in heden en verleden die ingaan tegen de democratie en een autoritaire en/of totalitaire staatsvorm voorstaan.
Titel
Fascisme : een waarschuwing
Auteur
Madeleine Albright
Medewerker
Bill Woodward
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fascism : a warning
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2018
301 p. : ill.
ISBN
9789029523998 (paperback)

Besprekingen

Madeleine Albright, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten tussen 1997 en 2001, schreef eerder over die jaren en haar eigen leven (ouders uit Tsjechoslowakije gevlucht voor de nazi’s; de Verenigde Staten als haar tweede huis). In dit boek geeft zij een uitvoerig exposé over de geschiedenis van het fascisme onder Mussolini (1922-1945) en Hitlers nazisme (1933-1945). Zij benadrukt de aantrekkingskracht van die bewegingen indertijd. Vervolgens komen epigonen als Franco en Salazar langs, gevolgd door hedendaagse autoritaire en populistische leiders als Chavez, Poetin, Erdogan en Orban. Zij minachten rechten van minderheden, leggen de pers aan banden, roepen nationale grootheid aan en zetten de wet naar hun hand. Zij exploiteren de angst voor morele achteruitgang en voor niet-assimilerende buitenlanders. In Kim Jong-un ziet Albright de moderne fascist in pure vorm. Verontrustend is haar analyse van de koers die de Verenigde Staten onder Trump zijn ingeslagen. Lange tijd ee…Lees verder

Over Madeleine Albright

Madeleine Korbel Albright, geboren als Marie Jana Korbelová (Praag (Tsjechoslowakije), 15 mei 1937), is een Amerikaans politica en diplomate van de Democratische Partij. Ze is van Joods-Tsjechische afkomst.

Biografie

Tijdens de regering van president Bill Clinton in de periode 1997-2001 was ze de 64e minister van Buitenlandse Zaken. Zij was de eerste vrouw in die functie. Vanaf 2005 was opnieuw een vrouw Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken: eerst Condoleezza Rice, en tot 2013 Hillary Clinton. Albrights kandidaatschap werd unaniem goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat. Zij was de opvolger van Warren Christopher en werd opgevolgd door Colin Powell.

Daarvoor was ze van 1993 tot 1997 voor de Verenigde Staten ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Madeleine was een bijnaam die zij kreeg van haar grootmoeder. Zij emigreerde naar de Verenigde Staten in 1950 en werd staatsburger in 1957. Albright spreekt vloeien…Lees verder op Wikipedia