Boek
Nederlands

Een landloper op batterijen

Maarten Inghels (auteur), Dirk Leyman (nawoord)
+1
Een landloper op batterijen
×
Een landloper op batterijen Een landloper op batterijen
In de reeks:
Belgica; 11
Genre:
Verslag van een slentertocht, geleid door het toeval, door Antwerpen.
Onderwerp
Antwerpen (stad)
Titel
Een landloper op batterijen
Auteur
Maarten Inghels
Nawoord
Dirk Leyman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2012
58 p. : ill.
ISBN
9789078068914 (paperback)

Besprekingen

Kort na zijn eerste roman De handel in emotionele goederen komt Maarten Inghels opnieuw met proza voor de dag. Werk van kortere adem deze keer, maar daarom niet minder de moeite waard. Een landloper op batterijen, zoals het verhaal heet, verscheen in de ‘Belgica’-reeks van uitgeverij Voetnoot. Deze reeks brengt kortere teksten, verhalen en essays uit de Belgische literatuur. In de serie komen zowel Vlaamse als Franstalige schrijvers aan bod en krijgen hedendaagse auteurs een plek tussen overleden monumenten. Elke uitgave wordt bovendien voorzien van een nawoord over de auteur en zijn werk. Een interessante reeks voor wie het boeiende Belgische literaire landschap wil verkennen. Inghels laat zich dan ook van zijn beste kant zien.
In Een landloper op batterijen doet de auteur verslag van een avontuurlijke wandeltocht door de straten van Antwerpen. Hij laat zich tijdens zijn tocht leiden door het toeval en door de instructies van zijn iPhone. Met enkele drukken o…Lees verder
De auteur (1988, Borgerhout) deed verslag van een zwerftocht te voet door Antwerpen. Het idee is inmiddels traditioneel (gebaseerd op o.a. het werk van Willem de Ridder en Stanley Brouwn), de uitvoering met behulp van een smartphone en app (met opdrachten die serendipiteit beogen) hedendaags. Inghels wil zich echter niet helemaal aan het toeval overleveren. Dankzij uiteenlopende, maar in het werkveld passende verwijzingen naar o.a. ‘Het Dwaallicht’ van zijn stadgenoot Willem Elsschot, Fluxus, Charlie Kaufman, opname van een vers van Wannes Van de Velde en kritische gedachten over maatschappelijke ontwikkelingen en vooral de enorm toegenomen invloed van social media, maakte hij er in voldoende mate ook een persoonlijk relaas van. De snel leeg rakende batterij zorgt voor enige spanning. Het enige dat tegenvalt, is de geringe omvang (nog geen 40 pagina's tekst, opmerkelijk kleine bladzijden dan nog, plus een nawoord van toch maar liefst 13).

Over Maarten Inghels

Maarten Inghels (Borgerhout, 1988) is een Vlaams dichter en schrijver.

Inghels debuteerde in 2008 met Tumult, het zeventiende deel in de Sandwich-reeks van oud-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij. Het achttiende deel (dat tegelijkertijd werd uitgebracht) was een postume uitgave van Paul Verbruggen (1891-1966): Er is iets om de dingen heen.

In 2009 verscheen in beperkte oplage de bibliofiele bundel Het abattoir van het afscheid, uitgegeven en (met de hand) gezet door Dick Wessels. Deze bundel werd hernomen in zijn volgende dichtbundel Waakzaam uit 2011, Inghels' eerste publicatie bij De Bezige Bij Antwerpen.

Bij diezelfde uitgeverij verscheen in september 2012 zijn debuutroman De handel in emotionele goederen, een verhaal over de dood na het leven.

Daarnaast is Maarten Inghels ook coördinator van de Eenzame Uitvaart te Antwerpen, een initiatief waarbij een passend gedicht bij de uitvaart van eenzame overledenen …Lees verder op Wikipedia