Boek Nederlands

Bruegel in zwart en wit : het complete grafische werk

Maarten Bassens (auteur), Joris Van Grieken (auteur)

Bruegel in zwart en wit : het complete grafische werk

Maarten Bassens (auteur), Joris Van Grieken (auteur)
Fraai geïllustreerde oeuvrecatalogus bij de gelijknamige tentoonstelling over het grafisch werk van Pieter Bruegel de Oude (1526/27-1569), met enkele essays over zijn werk.
Titel
Bruegel in zwart en wit : het complete grafische werk
Auteur
Maarten Bassens Joris Van Grieken
Taal
Nederlands
Uitgever
Brussel: KBR, 2019
283 p. : ill.
Aantekening
Catalogus naar aanleiding van de tentoonstelling 'The world of Bruegel in black and white' te Brussel (KBR) van 15 oktober 2019 tot 16 februari 2020
ISBN
9789463887182 (hardback)

Besprekingen

Hoewel Pieter Bruegel de Oude (1526/27-1569) bij ons vooral bekend is vanwege zijn schilderijen was hij in zijn tijd, de 16e eeuw, om zijn prenten bekend. Recent historisch, archivalisch en kunsttechnologisch onderzoek biedt een vernieuwende kijk op het grafische werk van Pieter Bruegel. Deze uitgave is een luxe en uitgebreide catalogus bij de tentoonstelling 'De wereld van Bruegel in zwart en wit'. De complete KBR-collectie (Koninklijke Bibliotheek van België) wordt tijdens het Bruegeljaar 2019 tentoongesteld. De hoofdstukken gaan over Bruegel als tekenaar en schilder in Antwerpen; Bruegel de oude en het begin van de Italiaanse oorlog (een hypothese); Bruegel in alle staten (de details); Een casus (De vuile bruid, ca 1566) in het FINGERPRINT-onderzoek, en Bruegel herontdekt. Het tweede deel van het boek bevat de uitgebreide en zeer fraai geïllustreerde catalogus. Bevat bibliografie, index, fotoverantwoording en colofon.