Boek
Nederlands

Morisco's : een vergeten etnische zuivering in Andaloesië

Lucas Catherine (auteur)
+1
Morisco's : een vergeten etnische zuivering in Andaloesië
×
Morisco's : een vergeten etnische zuivering in Andaloesië Morisco's : een vergeten etnische zuivering in Andaloesië

Morisco's : een vergeten etnische zuivering in Andaloesië

Titel
Morisco's : een vergeten etnische zuivering in Andaloesië
Auteur
Lucas Catherine
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2009
250 p., [16] p. pl. : ill.
ISBN
9789064451287

Besprekingen

Lucas Catherine heeft al in een flink aantal boeken een lans gebroken voor een nieuw soort geschiedschrijving. Niet alleen staan in dat historisch onderzoek telkens weer volkeren centraal die het hard te verduren kregen ? en dat is eigenlijk een eufemisme ?, maar het wedervaren van die mensen wordt ook op een 'nieuwe' manier benaderd en verteld. Catherine noemt die nieuwe methode "een truc" die hij geleerd heeft van Fatima Mernissi, een feministe en sociologe uit Rabat die hij dit boek citeert: "In plaats van uren door te brengen met research in een duistere en sombere bibliotheek, doe ik wat anders. Ik ga na wie de specialist is in een bepaald onderwerp, nodig hem uit om ergens op een terras een glas te drinken of samen te dineren en in één, twee uur weet ik alles wat ik moet weten." In dit vlot geschreven relaas heeft de lezer altijd de indruk met Catherine aan het praten te zijn en deelgenoot te worden van zijn gedetailleerde kennis van het onderwerp.
Hoewel de auteur ook studie…Lees verder
In dit boek gaat Midden-Oostenkenner Lucas Catherine na wat er vandaag nog overblijft van de cultuur van de Morisco's, Arabische moslims die eeuwenlang in Andalusië leefden en in de zeventiende eeuw werden verdreven door de Spanjaarden. Catherines stelling is duidelijk en heeft ook een politieke lading: het christendom voerde op het Iberische schiereiland een etnische zuivering door onder de moslims, die er niettemin duidelijke sporen nalieten. In een eerste deel van zijn reisverslag laat Catherine zich vergezellen door Ahmad al Hajari, een Morisco die een soort autobiografie schreef. Het tweede deel focust op de 'Morisco-erfenis'. Grote delen van de autobiografie van Al Hajari kwamen in het boek terecht en geven een andere kijk op de aanwezigheid van de islam in Spanje. Bovendien vormt de tekst een goede leidraad bij het meanderende relaas van Catherine, die van duidelijke thema's vertrekt, maar daar ook vaak van afwijkt om bijvoorbeeld een anekdote te vertellen. Een boeiend reisvers…Lees verder

Over Lucas Catherine

Lucas Catherine, schrijversnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen (Brussel, 1947), is een Belgisch auteur die voornamelijk publiceert over islam en over kolonisatie, in het bijzonder van Congo en Palestina. Hij noemt zich 'historicus van Vergeten Zaken'.

Catherine studeerde film aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van zijn graad in 1970 werd hij documentalist bij de BRT. Van 1983 tot 1990 woonde hij in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

Publicaties

  • Honderd jaar kolonisatie in Palestina, 1978
  • De zonen van Godfried van Bouillon. De Zionistische lobby in België, 1980 (vertaald in het Arabisch)
  • In naam van de Islam. Godsdienst als politiek argument bij Mohammad en Khomeiny, 1985
  • De Palestijnen, een volk teveel?, 1988 (met o.a. Noam Chomsky)
  • 3 x weg van Zanzibar, 1992
  • Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, 1993
  • Lees verder op Wikipedia