Boek
Nederlands

Jihad en kolonialisme

Lucas Catherine (auteur), Kareem El Hidjaazi (auteur)
Het Europese kolonialisme zou de oorzaak zijn van het beschouwen van de Islam als minderwaardig en van de huidige radicalisering van islamitische jongeren.
Titel
Jihad en kolonialisme
Auteur
Lucas Catherine Kareem El Hidjaazi
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2015
222 p. : ill.
ISBN
9789462670518 (paperback)

Besprekingen

Het Europese kolonialisme, dat thans als acculturatie zou acteren, zou de bron en oorzaak zijn van de huidige radicalisering van islamitische jongeren en het bezien van de islam als minderwaardig aan westerse waarden en normen. De geschiedenis en dan vooral het Sykes-Picot-verdrag uit 1916, waarin het Midden-Oosten in diverse landen werd verdeeld, en de Balfour Declaration uit 1918, waar Israël een staat kon vestigen in Palestina, zijn de belangrijkste uitvloeisels daarvan. Islamitische landen zouden niet de kans hebben gekregen hun eigen keuzes te maken. De auteurs nemen ons mee op een historische rondgang rond het wereldwijde kolonialisme, met een sterke nadruk op de rol van België. Ze houden daarmee het Westen en Europa een spiegel voor van een beeld dat ze niet graag zien. Geweld en terreur wijzen de auteurs ten sterkste af, maar ze begrijpen wel waaruit die zijn voortgekomen. Het Westen lijkt dat maar niet te begrijpen, waardoor een verkeerd beleid wordt gevoerd en verkeerde uitg…Lees verder

Over Lucas Catherine

Lucas Catherine, schrijversnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen (Brussel, 1947), is een Belgisch auteur die voornamelijk publiceert over islam en over kolonisatie, in het bijzonder van Congo en Palestina. Hij noemt zich 'historicus van Vergeten Zaken'.

Catherine studeerde film aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van zijn graad in 1970 werd hij documentalist bij de BRT. Van 1983 tot 1990 woonde hij in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

Publicaties

  • Honderd jaar kolonisatie in Palestina, 1978
  • De zonen van Godfried van Bouillon. De Zionistische lobby in België, 1980 (vertaald in het Arabisch)
  • In naam van de Islam. Godsdienst als politiek argument bij Mohammad en Khomeiny, 1985
  • De Palestijnen, een volk teveel?, 1988 (met o.a. Noam Chomsky)
  • 3 x weg van Zanzibar, 1992
  • Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, 1993
  • Lees verder op Wikipedia