Boek
Nederlands

Ik wist niet dat de wereld zo klein was : reisverslagen van een eerste globalisering

Lucas Catherine (auteur)
+1
Ik wist niet dat de wereld zo klein was : reisverslagen van een eerste globalisering
×
Ik wist niet dat de wereld zo klein was : reisverslagen van een eerste globalisering Ik wist niet dat de wereld zo klein was : reisverslagen van een eerste globalisering

Ik wist niet dat de wereld zo klein was : reisverslagen van een eerste globalisering

Geschiedenis van de wereldhandel op basis van oude reisverslagen.
Titel
Ik wist niet dat de wereld zo klein was : reisverslagen van een eerste globalisering
Auteur
Lucas Catherine
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2001
221 p. : ill.
ISBN
90-6445-228-8

Besprekingen

De boeken van Lucas Catherine kennen één gemeenschappelijk doel: het eurocentrische beeld van het (Midden-)Oosten corrigeren en relativeren. Ditmaal bestaat die correctie uit een overzicht van de globale handelssystemen in het Oosten die voorafgingen aan het huidige wereldkapitalisme. Het overzicht bewijst dat 'ontdekkingsreizen' en internationale reizen geen westerse vernieuwingen waren. De auteur laat ook niet na erop te wijzen dat deze oude handelssystemen heel wat rechtvaardiger verliepen dan de huidige, door het Westen gedomineerde globalisatie. Het overzicht begint bij de eerste grote staat, de Indusbeschaving, zo'n 4000 jaar geleden, en de antieke asfaltroute, en eindigt bij de grote Arabische en Chinese handelsroutes die tot ca. 1500 de halve wereld omvatten. Het is een associatieve reis doorheen de geschiedenis van het Oosten, waarin veel ruimte gegeven wordt aan de reisverslagen van vermaarde reizigers als Zhang Qian (2e eeuw voor Christus), Fa Xian (400), Ibn Batuta (14e ee…Lees verder
Al voor het begin van onze jaartelling vertrokken handelaars op steeds langere reizen en knoopten daarmee netwerken van handelsroutes aan elkaar. De eerste aanzet tot een wereldhandelsnetwerk gaven de Chinezen met de Zijderoute die tot Bagdad reikte. Onder de Arabieren was er in de 14e en 15e eeuw voor het eerst sprake van een heus wereldomspannend handelssysteem waarbinnen handelswaren en mensen maar ook ideologieën en technologieën onder bescherming van de islam vrijelijk konden circuleren. Puttend uit talrijke reisverslagen, aangevuld met vermakelijke anekdotes en saillante details, laat de auteur - een kenner en liefhebber van Arabische vertellingen en zeden - zien hoe de wereldhandel lang voor de westerse dominantie al tot grote ontwikkeling kwam. De vele zwartwitillustraties passen bij de populair-wetenschappelijke aanpak en maken het boek geschikt voor een groot lezerspubliek. Met een summiere opgave van bronnen en literatuur.

Over Lucas Catherine

Lucas Catherine, schrijversnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen (Brussel, 1947), is een Belgisch auteur die voornamelijk publiceert over islam en over kolonisatie, in het bijzonder van Congo en Palestina. Hij noemt zich 'historicus van Vergeten Zaken'.

Catherine studeerde film aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van zijn graad in 1970 werd hij documentalist bij de BRT. Van 1983 tot 1990 woonde hij in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

Publicaties

  • Honderd jaar kolonisatie in Palestina, 1978
  • De zonen van Godfried van Bouillon. De Zionistische lobby in België, 1980 (vertaald in het Arabisch)
  • In naam van de Islam. Godsdienst als politiek argument bij Mohammad en Khomeiny, 1985
  • De Palestijnen, een volk teveel?, 1988 (met o.a. Noam Chomsky)
  • 3 x weg van Zanzibar, 1992
  • Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, 1993
  • Lees verder op Wikipedia