Boek
Nederlands

Gaza : geschiedenis van de Palestijnse tragedie

Lucas Catherine (auteur), Charles Ducal (auteur)
+1
Gaza : geschiedenis van de Palestijnse tragedie
×
Gaza : geschiedenis van de Palestijnse tragedie Gaza : geschiedenis van de Palestijnse tragedie

Gaza : geschiedenis van de Palestijnse tragedie

'Israëlische tanks schieten Gaza-stad in puin'
'Israël bombardeert VN-school in Gaza'
'Inwoners van Gaza zitten als ratten in de val'

De krantenkoppen over de Israëlische aanval op de Palestijnse Gazastrook logen er niet om.

1400 doden, van wie een derde kinderen.
4000 gebouwen vernield.
Geen voedseltoevoer. Geen geneesmiddelen.

Waarom die hard
Titel
Gaza : geschiedenis van de Palestijnse tragedie
Auteur
Lucas Catherine Charles Ducal
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Berchem: EPO, 2009
164 p.
ISBN
9789064451331 (paperback)

Besprekingen

Gaza: geschiedenis van de Palestijnse tragedie van Lucas Catherine en Charles Ducal doet precies wat de titel belooft: een geschiedenis schetsen van de Palestijnse tragedie met als vertrekpunt de Israëlische aanval op Gaza eind vorig jaar. Het Israëlisch-Palestijns conflict is wellicht het meest gemediatiseerde en gedocumenteerde ter wereld. Toch wordt de berichtgeving ervan nog al te vaak bepaald door een a-historisch en humanitair perspectief en door een set van termen die niet of nauwelijks wordt bevraagd. Catherine en Ducal kozen voor een historische en politieke analyse. Het boek werd met journalistieke urgentie geschreven en brengt op een overzichtelijke manier een beeld van het conflict vanuit een expliciet engagement voor de Palestijnse zaak. De opbrengsten van het boek gaan naar een Palestijnse ngo die in Gaza werkzaam is.

Gaza: geschiedenis van de Palestijnse tragedie is opgebouwd als een drieluik: in het eerste deel gaat Catherine in op het recente mi…Lees verder
De Belgische auteur, bekend van boeken als 'Islam voor ongelovigen' (1997) en 'Palestina. De laatste kolonie?' (2002), geeft hier in het eerste deel van het boek een overzicht over en inzicht in wat in de laatste, wel zeer ongelijke strijd tussen Israël en Gaza - 'Gaza tegen Goliath' - is geschied. Het tweede deel geeft een overzicht van de Palestijnse tragedie die aan dit recente gebeuren voorafging. Charles Ducal geeft dit drama weer in een aantal gedichten. Een aantal kaarten van Palestina en een bibliografie vormen de afsluiting. Op korte, krachtige en heldere wijze met veel statistische gegevens (in beide delen van het boek), met treffende citaten van vele acteurs in het drama, wordt verteld, informatie en uitleg gegeven, van wat Gaza is, wie er woont, hoe het staat met het zogenoemde vredesproces en wat de - onmogelijke - tweestatenoplossing inhoudt; daarnaast over de oorzaken en de gevolgen. Heel wat fabeltjes worden afgebroken over zowel het heden als de voorstellingen van de …Lees verder

Over Lucas Catherine

Lucas Catherine, schrijversnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen (Brussel, 1947), is een Belgisch auteur die voornamelijk publiceert over islam en over kolonisatie, in het bijzonder van Congo en Palestina. Hij noemt zich 'historicus van Vergeten Zaken'.

Catherine studeerde film aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van zijn graad in 1970 werd hij documentalist bij de BRT. Van 1983 tot 1990 woonde hij in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

Publicaties

  • Honderd jaar kolonisatie in Palestina, 1978
  • De zonen van Godfried van Bouillon. De Zionistische lobby in België, 1980 (vertaald in het Arabisch)
  • In naam van de Islam. Godsdienst als politiek argument bij Mohammad en Khomeiny, 1985
  • De Palestijnen, een volk teveel?, 1988 (met o.a. Noam Chomsky)
  • 3 x weg van Zanzibar, 1992
  • Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, 1993
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties