Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een Arabische zomer : twintig vrouwen in Al Andalus

Lucas Catherine (auteur), Anton Retsin (illustrator)
+1
Een Arabische zomer : twintig vrouwen in Al Andalus
×
Een Arabische zomer : twintig vrouwen in Al Andalus Een Arabische zomer : twintig vrouwen in Al Andalus

Een Arabische zomer : twintig vrouwen in Al Andalus

Portretten van twintig vrijpostige moslimvrouwen uit Al-Andalus, het door de Moren veroverde gedeelte van het Iberisch schiereiland. Van prinses Wallada, die in de elfde eeuw het literaire salon uitvond tot Saida al Horra, die in de zestiende eeuw een oorlogsvloot tegen Spanje organiseerde.
Titel
Een Arabische zomer : twintig vrouwen in Al Andalus
Auteur
Lucas Catherine
Illustrator
Anton Retsin
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Berchem: EPO, 2013
180 p. : ill.
ISBN
9789491297311 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Lucas Catherine is een kenner van de geschiedenis van de islam en de Arabische culturen. In Een Arabische zomer schildert de auteur de portretten van twintig opvallende vrouwen in Al-Andalus, de stilaan mythische Gouden Eeuwen van de islam in Spanje. De vrouwen leefden allen tussen 710 en 1610. De auteur wil dit tijdvak bewust niet beschrijven aan de hand van veldslagen en dynastieën. Toch kiest hij bij zijn portretten voor een chronologische aanpak. Het verhaal van de eerste vrouw, Bint Alyan, zet de toon. Deze dochter van een christelijke Berber werd aan het hof van de Visigoten, de toenmalige Germaanse heersers in Spanje, verkracht en onteerd. Zij zette een moslimlegermacht ertoe aan de Straat van Gibraltar over te steken en Al Andalus te stichten.
De daaropvolgende vrouwen in het boek tonen aan hoe Al-Andalus zich de volgende eeuwen definitief vestigt. Sarah al Qutiya is een Germaanse prinses die Arabisch grootgrondbezitter wordt. En de Berbervrouw Rah zet een kalief o…Lees verder
Lucas Catherine (auteursnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen, 1947) is een Brusselse auteur die vanuit atheïstisch perspectief publiceert over kolonisatie, islam en de westerse blik op de Arabische cultuur. In dit boek brengt hij twintig sterke vrouwen in beeld die tussen 710 en 1610 leefden in Andalusië, destijds moslim-Europa. Tegen de achtergrond van de geschiedenis van Andalusië en haar grote cultuursteden geeft de auteur het woord aan de vrouwen, door uit hun geschriften te citeren. Het boek start in 710, als de Moren Spanje binnenvallen omdat Bint Alyan, de dochter van de heerser van Tanger en Ceuta, aan het hof van de Visigoten verkracht is. Andere intrigerende vrouwen zijn Zahra, voor wie de stad Medina al Zahra werd gesticht, prinses Wallada, die in de 11de eeuw literaire salons organiseerde en Saida al Horra, die een oorlogsvloot uitrustte tegen Spanje. Een originele benadering van een onderbelichte historische periode, geschreven in een toegankelijke stijl, met oog voor teke…Lees verder

Over Lucas Catherine

Lucas Catherine, schrijversnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen (Brussel, 1947), is een Belgisch auteur die voornamelijk publiceert over islam en over kolonisatie, in het bijzonder van Congo en Palestina. Hij noemt zich 'historicus van Vergeten Zaken'.

Catherine studeerde film aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van zijn graad in 1970 werd hij documentalist bij de BRT. Van 1983 tot 1990 woonde hij in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

Publicaties

  • Honderd jaar kolonisatie in Palestina, 1978
  • De zonen van Godfried van Bouillon. De Zionistische lobby in België, 1980 (vertaald in het Arabisch)
  • In naam van de Islam. Godsdienst als politiek argument bij Mohammad en Khomeiny, 1985
  • De Palestijnen, een volk teveel?, 1988 (met o.a. Noam Chomsky)
  • 3 x weg van Zanzibar, 1992
  • Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, 1993
  • Lees verder op Wikipedia