Boek
Nederlands

Brussel : van renaissance tot republiek

Lucas Catherine (auteur)
+1
Brussel : van renaissance tot republiek
×
Brussel : van renaissance tot republiek Brussel : van renaissance tot republiek

Brussel : van renaissance tot republiek

Geschiedenis van Brussel in de zestiende eeuw met speciale aandacht voor de gebeurtenissen van internationale betekenis.
Titel
Brussel : van renaissance tot republiek
Auteur
Lucas Catherine
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Berchem: EPO, 2014
203 p. : ill.
ISBN
9789462670006 (paperback)

Besprekingen

Dit boek gaat over Brussel in de zestiende eeuw, zowel over politiek (Keizer Karel V, Alva, Willem van Oranje) als kunstenaars (Dürer, Breugel), geleerden (Erasmus, Vesalius) en de godsdienst (de opstand en vervolging van de protestanten). De auteur is goed op de hoogte van de geschiedenis, maar hij wijkt graag af van de gangbare opvattingen en portretteert mensen zoals Karel V dus anders dan de traditionele versies. Hij legt de nadruk op zijn godsdienstig fanatisme, imperialistische buitenlandse politiek en de geldnood als gevolg daarvan. Hij toont ook meer sympathie voor zijn tegenstanders: protestanten en moslims. De universiteit van Leuven noemt hij de 'bakermat van het oerconservatieve, repressieve katholicisme' (p. 69). Soms speelt het gebeuren zich af buiten Brussel, zoals de strijd tegen de moren in Spanje en tegen de Turken in Wenen, Tunis en Algiers. Soms staat er een gallicisme in ('van zodra', p. 59) en staat de tekst scheef op de sobere pagina's. Achterin staat een nuttig…Lees verder

Over Lucas Catherine

Lucas Catherine, schrijversnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen (Brussel, 1947), is een Belgisch auteur die voornamelijk publiceert over islam en over kolonisatie, in het bijzonder van Congo en Palestina. Hij noemt zich 'historicus van Vergeten Zaken'.

Catherine studeerde film aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van zijn graad in 1970 werd hij documentalist bij de BRT. Van 1983 tot 1990 woonde hij in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

Publicaties

  • Honderd jaar kolonisatie in Palestina, 1978
  • De zonen van Godfried van Bouillon. De Zionistische lobby in België, 1980 (vertaald in het Arabisch)
  • In naam van de Islam. Godsdienst als politiek argument bij Mohammad en Khomeiny, 1985
  • De Palestijnen, een volk teveel?, 1988 (met o.a. Noam Chomsky)
  • 3 x weg van Zanzibar, 1992
  • Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, 1993
  • Lees verder op Wikipedia