Boek
Nederlands

Mijn eerste Van Dale voorleeswoordenboek

+1
Mijn eerste Van Dale voorleeswoordenboek
×
Mijn eerste Van Dale voorleeswoordenboek Mijn eerste Van Dale voorleeswoordenboek
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Voorleeswoordenboek voor peuters en kleuters waarin duizend woorden worden uitgelegd door middel van een versje en een kleurentekening. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Mijn eerste Van Dale voorleeswoordenboek / Liesbeth Schlichting, Betty Sluyzer, Marja Verburg ; ill. Paula Gerritsen
Auteur
Liesbeth Verhulst-Schlichting Betty Sluyzer Marja Verburg
Illustrator
Paula Gerritsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Van Dale, 2011 | Andere uitgaves
144 p. : ill.
ISBN
9789460770258 (hardback)

Besprekingen

Het moet gezegd, Van Dale lexicografie durft een uitdaging aan. Een Van Dale voor de allerkleinsten, een voorlees- of prentenwoordenboek dat bedoeld is voor kinderen in de vroegste fase van de taalontwikkeling. 750 woorden worden verklaard aan de hand van een prent en een rijmpje. Voor de selectie van de woorden heeft men zich gebaseerd op het wetenschappelijk onderzoek inzake taalverwerving van een kind, aangevuld met de ervaring van ouders en gesprekjes met 100 jonge kinderen. Een lijst van 1000 woorden was het resultaat, 750 ervan zijn opgenomen als lemma, de andere komen voor in de versjes. De versjes zijn gericht op een interactie. Ze nodigen uit tot een handeling, stellen een vraag, ze zijn gericht op de dagelijkse leefwereld van kinderen. Het nazeggen van de rijmpjes, de voorwerpen aanwijzen, de situatie op de prent imiteren dragen allemaal bij tot de taalontwikkeling, de cognitieve en de sociaal-emotionele ontwikkeling van het jonge kind. Qua opzet ziet het er dus goed uit.
Lees verder
Voorleeswoordenboek voor kinderen vanaf 2 jaar: 'voor kinderen vanaf het moment dat ze gaan praten', vermeldt het voorwoord. Het boek, alfabetisch van opzet, geeft ruim duizend woorden die kinderen in Nederland en België (geacht worden te) kennen voor ze naar de basisschool gaan. Het betreft woorden als aap, bakker, billen, jas, kiepwagen, lolly, onder, piemel, schaap, toetje, verjaardag, washandje, zee en zusje. Van de duizend woorden, geselecteerd op basis van wetenschappelijk onderzoek naar kindertaal, staan er 750 alfabetisch als trefwoord met een kleurentekening die laat zien wat er met het woord bedoeld wordt en een rijmpje of versje dat meer vertelt over het woord. De overige woorden zijn verwerkt in de versjes en zijn via een register te vinden. Naast dit register is er ook een register op thema. Met suggesties voor de ouders hoe het boek gebruikt kan worden. Op de website van Van Dale staan ook gebruikstips voor professionals. Een prachtig en vrolijk uitgevoerd boek, gericht …Lees verder

Suggesties