Boek
Nederlands

Karel helpt papa

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Karel helpt papa
×
Karel helpt papa Karel helpt papa

Karel helpt papa

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Titel
Karel helpt papa
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[25] p. : ill.
ISBN
9789044809558

Besprekingen

Boeken voor peuters zijn zowat het moeilijkst van alle jeugdboeken om te beoordelen op hun 'literaire' merites. Schrijvers en illustratoren die zich op peuters richten, worden immers geconfronteerd met een heleboel beperkingen, en het is dan ook niet eenvoudig om vanuit die positie iets werkelijk creatiefs te brouwen. Dat creativiteit echter toch mogelijk is, bewijst bv. de populaire reeks over de peuter Karel, van de Vlaamse schrijfster en illustratrice Liesbet Slegers. De eerste boekjes over Karel verschenen in 1999 (ondertussen bestaat de reeks dus al tien jaar) en onlangs werd er een jubileumboek gemaakt aan een feestprijs (tot 30.06.2009): Karel, een soort "fotoalbum" waarin de leefwereld van Karel de revue passeert.

Slegers maakt bijna uitsluitend reeksen voor de jongste leeftijdscategorie (van baby's tot kleuters), die stuk voor stuk erg goed in de markt liggen. Zo schreef ze naast de boeken over Karel o.m. reeksen voor kleuters over bekende beroepen, zoals De …Lees verder
De vader van Karel heeft vandaag een dagje vrij. Samen doen ze leuke dingen: Karel helpt met klussen, met het wassen van de auto en met het maken van frietjes. Een vrolijk, stevig, vierkant prentenboek met afgeronde hoeken en veel heldere kleuren. De tekst (in een zwarte, vette schreefloze letter) staat telkens links in een gekleurd, zwartomrand kader. Rechts staat vervolgens de illustratie: duidelijke tekeningen, wederom in een zwartomrand kader, opgebouwd uit dikke zwarte lijnen en ingekleurd met verf. De pagina’s zijn van dik, glanzend wit papier, wat in combinatie met het harde omslag ervoor zorgt dat het boek wel tegen een stootje kan. De auteur heeft al verschillende delen over Karel en zijn vrouwelijke tegenhanger Kaatje gepubliceerd. In de reeks boeken over Kaatje verscheen eerder ook ‘Kaatje helpt mama’*. Een herkenbaar en leuk voorleesverhaal voor peuters vanaf ca. 2 jaar.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia

Suggesties