Boek
Nederlands

De kapper

Liesbet Slegers (auteur)
+1
De kapper
×
De kapper De kapper
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De 'ik' vertelt wat er gebeurt als hij/zij naar de kapper gaat. Prentenboek met kleine en paginagrote schilderingen in vrolijke kleuren. Met tips voor opvoeders. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Haarkappers
Titel
De kapper
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2022 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789044810622 (hardback)

Besprekingen

De kapper van Liesbet Slegers maakt deel uit van een serie boeken over beroepen uit de 'Clavis informatief'-reeks, waarin eerder o.m. De postbode en De politieman verschenen. Deze beroepen spelen vaak een rol in de fantasiespelen van kinderen, en worden ook vaak gebruikt als thema in de kleuterklas. Over een bezoekje aan de kapper zijn de meeste kleuters echter vaak minder enthousiast. Jonge kinderen vinden het lange stilzitten vervelend en ze zijn ook wel eens bang van scharen, kammen en haardrogers. Een informatief boek over een bezoek aan de kapper moet de jonge lezer in de eerste plaats duidelijke en correcte informatie geven over wat ze ervan kunnen verwachten.
De kapper voldoet helemaal aan deze vereiste. In een toegankelijke taal en met kleurrijke, sprekende illustraties beschrijft de auteur stap voor stap een bezoek aan de kapper. Eerst neem je plaats op een rij stoelen om je beurt af te wachten. Daarna vraagt de kapper je om in een speciale stoe…Lees verder
Haren knippen is voor veel kleuters, ouders en kappers een martelgang. De 'ik' vertelt hoe ze behandeld wordt vanaf de wastafel tot het eindresultaat. Achterin twee bladzijden met voorbeelden van kapsels (met je mama of papa te kiezen). Op het achterste schutblad zijn in een kader pedagogische en hygiënische tips opgenomen, bv. dat agressieve shampoo vette schilfers veroorzaakt (de term 'berg' wordt niet genoemd) en hoe hoofdluizen kunnen worden voorkomen. Korte, duidelijke tekst in schreefloze letters op de linkerpagina onder een vierkant kader met zaken zoals haartypen en schaar. Rechts een paginagrote actieprent in felle kleuren met dikke zwarte contouren. Vlakke figuren, grote ronde hoofden en face met stipogen, -neus, en streepmond. Het bovenaanzicht van haren wassen is verwarrend; de wasbak lijkt aan het achterhoofd geplakt. Enkele uitdrukkingen verschillen van het Nederlands: het (de) kapsalon, zuur(heids)graad, komaf (korte metten) maken. De band met attributen om het middel …Lees verder

De kapper

Naar de kapper gaan is voor de allerkleinsten soms een hele karwei. Het geduld van ouders en kapper wordt dikwijls op de proef gesteld. Daarom is het aan te raden je kind heel jong met de kapper kennis te laten maken. Dan aanvaarden ze de kapper vlugger. Dit boekje is een goede hulp om te laten zien en te vertellen hoe het eraan toe gaat. De tekst is eenvoudig, de illustraties spreken voor zich. In de klas kan het boekje aan bod komen bij het thema 'de kapper'. Achteraan staan er tips voor de ouders in verband met kinderhaartjes en de kapper en over hoofdluizen, de laatste jaren een ware plaag in onze scholen.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia