Boek
Nederlands

De astronaut

Liesbet Slegers (auteur)
+1
De astronaut
×
De astronaut De astronaut
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
De astronaut
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
9789044816587 (hardback)

Besprekingen

Clavis Informatief werkt een boeiende reeks uit over beroepen. Voor vele jongens is het een droom om piloot, brandweerman of politieman te worden, en voor elk van die beroepen is een uitgave beschikbaar. Ruimtevaart spreekt eveneens tot de verbeelding, dus mag de ruimtevaarder niet ontbreken in deze reeks.Liesbet Slegers verduidelijkt in De astronaut waar het bij ruimtereizen om draait. Het boek bevat vooral veel informatie, zonder een duidelijke verhaallijn. Per dubbele bladzijde wordt één aspect van het beroep belicht. De linkerbladzijde is gevuld met tekst en een kleine illustratie, de rechterzijde is een kleurrijke prent die naadloos aansluit bij de gegeven informatie. De astronaut start met een algemene introductie over de ruimte met de aarde, maan, sterren en andere planeten. Daarna volgt de kledij en leefomstandigheden van de astronaut. Je komt ook te weten waarop je als astronaut moet letten en waarvoor je moet oefenen, vooraleer het echte avontuur begint – de re…Lees verder
Informatief prentenboek in vrij groot formaat over het beroep en de werkzaamheden van een astronaut. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de ruimte, het astronautenpak met alle toebehoren, ruimtevaartuig (het Vlaamse ruimtetuig wordt gebruikt) en ruimtestation, de voorbereiding van een ruimtereis en de reis zelf, onderzoek tijdens de ruimtereis en de veilige thuiskomst. De beschrijvende tekst – op het niveau van jonge kinderen – is op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven staat een kleinere vierkante illustratie (soms met een benaming) in dezelfde techniek (dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache) als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde. De gestileerde tekeningen, met bolle gezichten, waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke kleurenpalet een aantrekkelijk visueel geheel. In dezelfde opzet verschenen al meer titels*. Stevige en inhoudelijk sympathieke uitgave voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.

De astronaut

'De astronaut' is een boekje uit een reeks van educatieve en informatieve prentenboeken voor kleuters. Elk boek behandelt een ander beroep. Eerder verschenen: De brandweerman, De juf, De kapper, De piloot, De politieman, De postbode, De archeoloog, De bakker, De autocoureur, De verpleegster, De vuilnisman en De tandarts. Een astronaut spreekt al snel tot de verbeelding. Door dit boekje krijgen jonge kinderen een beeld van wat zijn beroep inhoudt: hij gaat naar de ruimte, draagt speciale kledij, vliegt in een ruimtetuig, moet een goede conditie hebben, traint veel, kan zweven door de gewichtloosheid, moet heel wat ingewikkelde machines bedienen en keert dan gelukkig terug naar de aarde. Het boek bevat heel wat informatie en draagt bij tot de verrijking van de woordenschat. Het is geen doorlopend verhaal maar geeft een goed beeld van het beroep en wat er achter de schermen bij komt kijken. De illustraties zijn eenvoudig en in de typische stijl van Liesbet Slegers. De linkerzijde is t…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia