Boek Nederlands

Wie rijdt?

Leo Timmers (auteur)

Wie rijdt?

Leo Timmers (auteur)
  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In de reeks:
Allerlei dieren laten zien in welk vervoermiddel zij het liefst rijden. Oblong prentenboek met paginagrote illustraties in heldere kleuren en weinig tekst. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Vervoermiddelen
Titel
Wie rijdt?
Auteur
Leo Timmers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[32] p. : ill.
Aantekening
Kleine paperbackeditie
ISBN
9789044813081 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Nederlands, Frans, Engels, Russisch

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

De illustraties van Leo Timmers zijn meteen herkenbaar, zijn stijl wordt gekenmerkt door blitse kleuren en scherp afgelijnde figuren die er steeds als speelgoed uitzien. Door de felgekleurde achtergronden wordt het driedimensionale effect nog versterkt. In Wie rijdt? staan dieren en voertuigen centraal. Door de expressieve mimiek zien de dieren er bijzonder komisch uit. Allemaal dragen ze kleren, wat hier bijzonder functioneel is: de kijker moet immers het passende pak in verband brengen met een bepaald voertuig. De humor steekt niet alleen in de vermenselijkte dieren op zichzelf, maar ook in de combinaties van dieren en voertuigen: een olifant in een brandweerwagen, een haas in een racewagen, een varken in een tractor...

De tekst is heel eenvoudig. Telkens opnieuw moet de kleine kijker een vraag beantwoorden: Wie rijdt met... de brandweerwagen? Wie rijd met... de limousine? Enz. Op de volgende dubbele pagina krijgt hij het antwoord, met het bijhorende geluid: "OLIFANT! …Lees verder
Oblong, kleurig prentenboek waarin de kijker wordt uitgenodigd te raden welk dier in het afgebeelde voertuig stapt. Per twee bladzijden met een witte achtergrond stappen op de linkerpagina vier dieren richting het voertuig, dat op de rechterbladzijde paginagroot staat afgebeeld met telkens de zinsnede 'wie rijdt met...'. Kleding en accessoires bieden hulp bij de keuze. De volgende twee bladzijden zijn fel gekleurd. Te zien is dat het goede dier in het bijbehorende voertuig is gestapt, waarbij elk voertuig zijn eigen achtergrondkleur heeft. Er is veel te ontdekken op de tekeningen door de dieren in hun specifieke kledij en de voertuigen met bijbehorende details. In een begeleidende tekst leert de lezer/kijker van elk voertuig het geluid. Grappig en afwisselend boek dat uitnodigt tot meermalen kijken en vertellen. Herdruk in de reeks 'Clavisjes'*, Clavis-toppers op klein formaat. Vanaf ca. 3 jaar.

Wie rijdt? (pop-up)

Nu is er een speelse pop-upversie verschenen van het heerlijk stoere autoboek 'Wie rijdt?'. Op de linkerpagina komen telkens vier dieren aandraven met elk een sleuteltje in hun hand. Op de rechterpagina staat dan een vervoermiddel klaar en je mag raden wie gaat rijden met de brandweerwagen, de limousine, de racewagen, de tractor, de cabriolet of de jeep. Enne ... wie vliegt met het vliegtuig? Trek aan het flapje en de voertuigen springen uit de pagina met hun bestuurder achter het stuur. De geestige, goed herkenbare dierenfiguren staan dynamisch afgebeeld tegen een wit vlak en lijken volume te hebben, terwijl de wagentjes tegen een felgekleurde achtergrond echt in beweging kunnen komen. De eenvoudige opzet en de herhaling van het simpele zinnetje 'Wie rijdt met ...' spreken aan. Een aantrekkelijk en kleurrijk geheel!