Het verhaal van Jona

Kathleen Amant (auteur)
+1
Het verhaal van Jona
×
Het verhaal van Jona Het verhaal van Jona

Het verhaal van Jona

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De mensen in de stad maken ruzie. Jona wil hun vertellen dat dat niet goed is, maar hij durft niet. Hij vlucht weg en beleeft allerlei avonturen. Hervertelling van het Bijbelverhaal met illustraties in heldere kleuren. Vanaf ca. 3 t/m 6 jaar.
Onderwerp
Jona (profeet)
Titel
Het verhaal van Jona
Auteur
Kathleen Amant
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789058389299 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Kathleen Amant is met het hervertellen van Bijbelverhalen voor kleuters niet aan haar proefstuk toe. Na Het kerstverhaal, Het verhaal van Noach en Het verhaal van het verloren schaap staat de teller nu op twee oudtestamentische en twee nieuwtestamentische verhalen. Het boek Jona uit het Oude Testament bevat een tamelijk bekend en vrij spectaculair verhaal over een profeet die geroepen wordt door God, die roeping weigert, maar ze toch niet blijkt te kunnen ontlopen. Maar van roeping of van God is in deze hervertelling geen sprake. Jona is een bange man die niet naar de stad durft om de mensen daar te vertellen dat ze geen ruzie meer mogen maken. Net zoals in het Bijbelverhaal neemt Jona een boot die wegvaart van de stad. Die boot komt in een hevige storm terecht en Jona denkt dat dat zijn schuld is. Een grote golf slaat hem overboord — in het oorspronkelijke Bijbelverhaal wordt hij door de zeelui ‘gejonast’ (van het schip gesmeten) — en hij wordt door een walvis op…Lees verder
Een Bijbelverhaal dat zo bewerkt is dat heel jonge kinderen een verhaal dat ooit voor volwassenen geschreven is toch begrijpen. En dat is door de schrijfster erg aantrekkelijk gedaan. Op een heel eenvoudige wijze wordt het verhaal van Jona verteld. Jona houdt niet van ruziemakers en in de stad maken de mensen ruzie. Zo eenvoudig begint het verhaal. Hij moet naar de stad om de mensen weer vrienden van elkaar te laten worden. Jona vindt dat heel spannend. Hij krijgt er buikpijn van. Hij kiest voor de verkeerde boot en eindigt op een stormachtige zee, valt overboord en een walvis slikt hem in. Als de walvis hem weer uit spuugt, gaat hij alsnog naar de stad om een einde te maken aan de ruzies. Het boek is prachtig geïllustreerd in de bekende stijl van de auteur/illustratrice. Alle figuren en voorwerpen zijn zwart omlijnd en de expressies op de gezichten zijn eenvoudig. De kleuren zijn voornamelijk primair en daardoor heel pakkend. Vierde verhaal in de reeks 'Bijbelverhalen aan kleuters ve…Lees verder

Het verhaal van Jona

Dit is het vierde verhaal in de reeks ‘Bijbelverhalen aan kleuters verteld’. In deze tijd is dat niet zo evident, maar Kathleen Amant slaagt er in om inleefbare bewerkingen te maken. Zoals gewoonlijk doet ze dat in haar typische, eenvoudige maar krachtige stijl.
Kleurrijke illustraties en duidelijke tekst maken dit boekje zeer geschikt voor de kleuterklas, maar zeker ook daarbuiten.
Het verhaal van Jona is minder bekend. Misschien kennen ze het verhaal wel van die man in de walvis, maar is meestal de achterliggende boodschap wat verloren gegaan. Kathleen Amant zet de moraal hier duidelijk in de verf. Of peuters dit kunnen vatten is misschien in vraag te stellen, maar toch is het de moeite om dit bespreekbaar te maken.
Jona merkt dat de mensen in de stad erg veel ruzie maken. Hij vindt dat helemaal niet leuk en wil hen dat ook vertellen. Maar Jona durft niet. Hij vlucht weg van de mensen en de stad. Hij gaat naar het strand en neemt de boot, ver weg van alle problemen…Lees verder

Over Kathleen Amant

Kathleen Amant (Aalst, 1969) is auteur en illustrator van prentenboeken voor peuters en kleuters. Kathleen studeerde Toegepaste Kunsten, en ging daarna aan de slag als vormgever bij Het Nieuwsblad. Na de geboorte van haar zoon werd ze zelfstandig graficus en illustrator.

Bibliografie

In 2000 begon een samenwerking met Kind en Gezin. Deze samenwerking duurde tien jaar. Vele Vlaamse gezinnen leerden zo de tekenstijl van Amant kennen.

In 2004 debuteerde met twee peuterboeken over het ondernemende en ondeugende meisje Anna (uitgeverij Clavis). Ondertussen zijn er in de Anna-reeks een dertigtal boekjes verschenen, allemaal in de leefwereld van de kleuter: 'Anna op de boerderij', 'Anna en de zomer', 'Anna en haar lieve papa', 'Op je potje, Konijn', 'Anna gooit haar tutjes weg', 'Anna ruimt op', etc. De reeks werd ook in Denemarken, Frankrijk, Canada, Zwitserland, Zuid-Korea, Italië, Spanje, Amerika, China en Australië …Lees verder op Wikipedia