Boek
Nederlands

Het Alfabethuis

Na de Tweede Wereldoorlog doet een Britse vlieger onderzoek naar het lot van zijn vriend met wie hij maanden heeft doorgebracht in een psychiatrische kliniek van de SS.
Onderwerp
Psychiatrie
Titel
Het Alfabethuis
Auteur
Jussi Adler-Olsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Alfabethuset
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2000
432 p.
ISBN
90-269-8194-5

Besprekingen

In januari 1944 worden twee Britse piloten, James en Bryan, tijdens een verkenningsvlucht boven Duitsland neergeschoten. In de wetenschap dat ze noch door de burgerbevolking, noch door de militairen zullen worden ontzien, leggen zij hun uniformen af en tijdens een achtervolging slagen ze erin te ontkomen op een trein. Hun voorlopig toevluchtsoord blijkt een Rode-Kruistransport van gekwetste SS-officieren, op de terugweg van het Oostfront. Met vereende krachten liquideren ze een ziekenoppasser en werpen ze twee overleden patiënten uit de trein, wiens plaatsen ze prompt innemen. De lezer die bereid is deze nogal 'vrije salto' voor lief te nemen, zit goed voor een spannende tocht naar het hol van de leeuw, want de reis eindigt in het Alfabethuis, een psychiatrisch ziekenhuis midden in het vijandige Duitsland.
Maandenlang simuleren beide vluchtelingen een traumatische psychose die ook maar enige vorm van communicatie uitsluit. De omstandigheden in de instelling doorstaan een vergelij…Lees verder
In 1944 worden twee Britse vliegers neergeschoten boven een geheim project in Duitsland. Ze slagen erin op een trein met oorlogsslachtoffers te springen en belanden zo in een psychiatrische kliniek van de SS bij Freiburg. Met een valse identiteit en door maandenlang te simuleren proberen zij te overleven, maar na zijn ontsnapping kan een van hen geen spoor meer terugvinden van zijn vriend. Jaren na de oorlog doet hij nog een poging en komt terecht bij moorddadige ex-medepatiënten. Behalve een spannend verhaal heeft de schrijver een verhaal geschreven over geëxperimenteer in en misbruik van de psychiatrie, en over de verhouding tussen patiënten die elkaar verdenken van het simuleren van krankzinnigheid. Hij kent de wereld der psychiatrie van binnenuit en heeft veel research gedaan voor dit boek. 'Perfecte thriller' staat op het omslag. Dit klinkt overdreven, maar de lezer wordt onmiddellijk meegenomen naar overtuigend geschetste situaties en personen en zijn aandacht wordt ruim 400 pag…Lees verder

Over Jussi Adler-Olsen

Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen (Kopenhagen, 2 augustus 1950) is een Deense schrijver.

Hij is vooral bekend geworden door twee boeken over Groucho Marx en zijn reeks misdaadromans rondom Afdeling Q. Tot zijn bestsellers behoren Alfabethuset (1997) en Journal 64 (2010). Diverse van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald. In 2011 ontving hij De Gyldne Laurbær voor zijn werk: Journal 64.

Werken (selectie)

  • Groucho & Co's groveste - 1984
  • Dansk tegneserie lexikon - den store Komiklex - cartoonencyclopedie, 1985
  • Groucho - en Marx Brother bag façaden - 1985
  • Alfabethuset - Het Alfabethuis - roman 1997
  • Og hun takkede guderne (oorspr. Firmaknuseren) - De bedrijfsterrorist - roman, 2003
  • Washington dekretet - Het Washington decreet - roman, 2006
  • Lees verder op Wikipedia