Boek
Nederlands

Filosofie in een tijd van terreur

Jürgen Habermas (geïnterviewde), Giovanna Borradori (interviewer), Jacques Derrida (geïnterviewde)
De idee voor dit boek werd geboren kort na de terroristische aanslagen van 11 september 2001. De Amerikaanse filosofe Giovanna Borradori ging in New York in gesprek met twee grootmeesters van de hedendaagse Europese filosofie, Jürgen Habermas en Jacques Derrida, over deze meest verwoestende terreurdaad uit de geschiedenis en over het thema terrorisme in het algemeen.
Titel
Filosofie in een tijd van terreur / Jurgen Habermas & Jacques Derrida ; gesprekken met Giovanna Borradori
Geïnterviewde
Jürgen Habermas Jacques Derrida
Interviewer
Giovanna Borradori
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Philosophy in a time of terror : dialogues with Jurgen Habermas and Jacques Derrida
Uitgever
Kampen: Klement, 2006
238 p.
ISBN
90-289-3481-2

Over Jürgen Habermas

Jürgen Habermas (Düsseldorf, 18 juni 1929) is een Duits filosoof en socioloog. Hij wordt gezien als een van de meest vooraanstaande hedendaagse filosofen en als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de (tweede) Frankfurter Schule.

Zijn bijdragen zijn vooral gericht op de ethiek, de politieke filosofie en de taalfilosofie, alhoewel hij zich ook heeft uitgelaten over onderwerpen als esthetiek, godsdienstfilosofie en wetenschapsfilosofie. Hij verkreeg nationale bekendheid door zijn theorie over de publieke sfeer (openbaarheid). Deze theorie beschreef hij in zijn boek Strukturwandel der Öffentlichkeit (1962). Als zijn magnum opus geldt echter Theorie des kommunikativen Handelns (1981) waarin hij stelt dat er naast de traditionele instrumentele rationaliteit ook nog een communicatieve rationaliteit bestaat. Verder heeft hij ook nog een eigen vorm van ethiek ontwikkeld, namelijk de discoursethiek, die op inzichten van zijn vroegere werk verder bouwt. …Lees verder op Wikipedia

Suggesties