Boek
Nederlands

Rayuela : een hinkelspel : roman

Julio Cortázar (auteur), Barber Van de Pol (vertaler)
+1
Rayuela : een hinkelspel : roman
×
Rayuela : een hinkelspel : roman Rayuela : een hinkelspel : roman
Genre:
De geschiedenis van een Argentijn, die met zijn Cubaanse vrouw in Parijs woont, wordt tenslotte overstemd door de figuur van een dwaze denkbeelden ventilerende schrijver.
Titel
Rayuela : een hinkelspel : roman
Auteur
Julio Cortázar
Vertaler
Barber Van de Pol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Rayuela
Editie
11
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2014 | Andere uitgaves
550 p.
ISBN
9789029089463 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

De Argentijnse auteur schreef dit volumineuze werk, zijn magnum opus, in 1963, toen hij ruim tien jaar al in Parijs woonde. Op zijn zachtst uitgedrukt kan Rayuela een buitensporige roman heten. Cortázar voert daarin de Argentijn Horacio Oliveira op, zijn alter ego, die na jarenlange ballingschap naar Buenos Aires terugkeert en er een krankzinnigengesticht poogt op te zetten, maar er zelf onderdoor gaat en roekeloos flirt met zelfmoordgedachten. Zo loopt het verhaal tenminste volgens de eerste leesversie. Met name kunnen er, luidens de leesaanwijzing van de auteur, uit de 155 min of meer losse hoofdstukjes twee boeken worden gelicht. Het eerste boek duikt op als men de hoofdstukjes 1 tot 56 in die volgorde doorwerkt, en de rest ... ongelezen laat. Het tweede boek verkrijgt men door de lectuur te beginnen bij hoofdstuk 73, en vervolgens de andere deeltjes door te nemen in de kriskrasvolgorde door de auteur zelf aangegeven, kortom al hinkelend. Deze laatste wijze van lezen zou een…Lees verder
Deze moderne klassieker (wel omschreven als de Spaanse 'Ulysses') van de Argentijnse auteur (1914-1984) is een geslaagd literair experiment, maar ook geestig en ontroerend. Horacio Oliveira, een Argentijn, woont met zijn Cubaanse vrouw La Maga en hun ziekelijke kind Rocamadour in Parijs, waar zij temidden van een stel vrienden een vrij zinloos en excentriek leven leiden. Oliveira keert naar Argentinië terug, en geholpen door een jeugdvriend vindt hij eerst werk in een circus en daarna in een krankzinnigengesticht. De hoofdpersoon raakt op de achtergrond en een bizarre figuur, de schrijver Morelli, begint zijn dwaze denkbeelden en zienswijze over de romankunst te etaleren. De structuur van de roman is ingewikkeld, het eind is open en er zijn twee manieren om de roman te lezen, lineair of niet-lineair. Een bijzonder suggestieve roman, cynisch en humoristisch tegelijk. Uitstekende vertaling. Kleine druk.

Over Julio Cortázar

Julio Cortázar (Elsene, 26 augustus 1914 - Parijs, 12 februari 1984) was een Argentijns intellectueel en schrijver van een aantal experimentele romans en vele korte verhalen.

Biografie

Cortázar werd geboren in Elsene, toen zijn vader op de Argentijnse ambassade in Brussel werkte. Zijn ouders waren allebei Argentijnen, al was zijn moeder van Frans-Duitse afkomst. Op dat moment was de Eerste Wereldoorlog echter begonnen en werd België bezet door de troepen van de Duitse keizer. In 1916 trokken de Cortázars dan ook door naar Zwitserland en in 1918, na het einde van de oorlog, keerden ze terug naar Argentinië. Julio zag op vierjarige leeftijd dus voor het eerst zijn vaderland. Het gezin vestigde zich in Buenos Aires. Na het behalen van onderwijsaktes voor het lager en middelbaar onderwijs, startte Cortázar zijn studie Wijsbegeerte aan de Universiteit van Buenos Aires, maar moest om financiële redenen na een jaar afhaken. Vervolgens …Lees verder op Wikipedia