Boek
Nederlands

Vosje in de lente

Julia Rawlinson (auteur), Tiphanie Beeke (illustrator)
+1
Vosje in de lente
×
Vosje in de lente Vosje in de lente
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Vosje geniet van het fijne lenteweer. Als hij ziet dat het opnieuw gaat sneeuwen, maakt hij zich zorgen over de andere dieren. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Lente, Vriendschap
Titel
Vosje in de lente
Auteur
Julia Rawlinson
Illustrator
Tiphanie Beeke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ferdie and the spring time blossom
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2009
[26] p. : ill.
ISBN
9789053418635

Besprekingen

Na de herfst (in Vosje en de herfst, De Leeswelp 2006, p. 338) ontdekt Vosje deze keer de lente. Het bos is vol gefluit, getsjirp en gezoem, en Vosje huppelt vrolijk rond en geniet van het lenteweer. Hij rolt de helling af en ziet dat de bodem van de boomgaard bedekt is met een wit deken. "Sneeuw? Zo laat nog?", denkt Vosje. Hij maakt zich zorgen: sneeuw is immers veel te koud voor de vlinders en de bloemen. Vosje waarschuwt de duiven terug te vliegen naar het Zuiden, hij raadt Egel aan om weer te gaan slapen, vertelt tegen Eekhoorn dat hij maar beter een nieuwe voorraad nootjes kan aanleggen, en adviseert de konijntjes om zoveel mogelijk gras te knabbelen. Wanneer de dieren beslissen om eerst te gaan spelen in de sneeuw, merken ze dat de boomgaard bedekt is met bloesem. Eekhoorn, Egel, en de andere dieren pakken armenvol bloesem en gooien die over Vosje heen. Iedereen heeft dolle pret.

Julia Rawlinsons taalgebruik is eenvoudig, maar nogal houterig. Bovendien had…Lees verder
Vosje geniet met volle teugen van het heerlijke lenteweer. Als hij echter in de boomgaard sneeuw meent te zien, maakt hij zich zorgen over de andere dieren, waarvoor het te koud zal zijn. Zo waarschuwt hij achtereenvolgens de duiven, Egel, Eekhoorn en de konijntjes. Samen doen ze een vrolijke ontdekking. Prachtig, sfeervol prentenboek met een aantrekkelijk, kleurrijk omslag over vriendschap, zorgen voor elkaar, samen spelen en genieten van het mooie dat de natuur te bieden heeft. De (vaak dubbele) paginagrote illustraties in gemengde techniek tonen aandoenlijke dieren die duidelijk herkenbaar zijn. Ze hebben menselijke gemoedsuitdrukkingen en sommige lopen, zoals Vosje, rechtop. De kleuren zijn warm en uitbundig. Op de laatste afbeelding geniet Vosje van een letterlijk schitterend uitzicht (glittertjes in het papier). De eenvoudige, prettig leesbare tekst is in de lichte, rustige delen van de tekeningen afgedrukt en soms eronder of ernaast. De regels en/of het lettertype zijn soms afg…Lees verder