Boek
Nederlands
De directeur van een fictieve scheepswerf voert een uitzichtloze strijd tegen anonieme en onbegrijpelijke krachten, die zijn ondergang willen.
Titel
De werf : roman
Auteur
Juan Carlos Onetti
Vertaler
Barber van de Pol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El astillero
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2007 | Andere uitgaves
197 p.
ISBN
9789029079785

Andere talen:

Besprekingen

'De werf' was Onetti's eerste in het Nederlands vertaalde roman. Het is een indrukwekkend relaas van een onweerstaanbare, zinneloze teloorgang. Keurig nummert Onetti per hoofdstuk de wegen die alle onvermijdelijk doodlopen; elke vluchtroute om aan het noodlot te ontkomen, blijkt illusoir. De hoofdpersoon, Larsen, wordt directeur van een niet bestaande scheepswerf. Uit zelfbehoud vechten hij, zijn twee personeelsleden en de eigenaar voor het instandhouden van de mythe van de 'morgen' weer florerende werf, ook al geloven ze er zelf heimelijk niet meer in. Eigenlijk zonder begin of einde, zonder substantieel verhaal, zonder echte ontwikkeling van de karakters - wat maakt het allemaal uit? - beschrijft Onetti (1909-1994) beklemmend hun ondergang. Normale druk.

Over Juan Carlos Onetti

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Nuria nml

Juan Carlos Onetti (Montevideo, Uruguay, 1 juli 1909 - Madrid, Spanje, 30 mei 1994) was een Uruguayaans schrijver.

Jonge jaren

Juan Carlos Onetti was de zoon van Carlos Onetti en Honoria Borges. Hij had een oudere broer Raúl en een jongere zus Raquel. In 1930 trouwt hij met zijn nichtje María Amalia Onetti, in datzelfde jaar verhuizen ze naar Buenos Aires. Op 16 juni 1931 wordt hun eerste kind geboren; Jorge Onetti Onetti Borges. In 1933 scheidt het paar en een jaar later trouwt Onetti opnieuw, nu met zijn andere nichtje María Julia Onetti, waarna hij terugkeert naar Montevideo.

Carrière

Onetti, dan werkzaam als journalist, publiceert zijn eerste verhaal in 1933 in het Argentijnse La Prensa: Avenida de Mayo-Diagonal-Avenida de Mayo. Het is een modern stadsverhaal, geheel buiten de traditie van de romantische gaucho-literatuur. Vervolgens pu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties