De verhalen biedt een onmisbaar en volledig overzicht van het werk van een van de grootste Spaanstalige schrijvers uit de literatuurgeschiedenis. De verzameling omvat onder meer zijn debuut Wereldschandkronieken, evenals de klassieke bundels Fantastische verhalen, De Aleph en Het verslag van Brodie.
Bevat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
891 p.
ISBN
9789023497004 (hardback)

Besprekingen

Fantasie kan de wereld redden

In Jorge Luis Borges' vroege verhalen woekert de obsessie op volle kracht. Ze staan bol van spanning en geniale gekte. Op zijn best is de Argentijnse auteur als hij compleet nieuwe werelden creëert.

Eerst maar eens een misverstand uit de weg ruimen: Jorge Luis Borges is geen ontoegankelijk auteur, maar eerst en vooral een warme verhalenverteller in de traditie van de avonturen uit Duizend-en-een-nacht of de mysterieuze vertellingen van Edgar Allan Poe en Washington Irving. Vaak ook heb je het gevoel in een alternatieve western te zijn terechtgekomen, of in een vreemdsoortig detectiveverhaal. En er wordt flink wat gevochten, gemoord en opgelicht in de fantasiewerelden van Borges.

Een van zijn bekendste verhalen, De Aleph, begint en eindigt als een vrij klassieke, tragische liefdesgeschiedenis. Pas na een hele reeks 'normale' verwikkelingen ontvouwt zich het raadsel van de Aleph - een kleine bol waarin 'alle plekken op aarde onvermengd aanwezig zijn, gezien vanuit alle hoeken'. Op dat punt in het verhaal beland, gaat de lezer volledig mee in het mysterie.

Dat is hoe de verhalen van Borges in elkaar zitten: vanuit een sa…Lees verder

'Roem is de ergste vorm van onbegrip'

Van de Argentijnse woordenmagiër Jorge Luis Borges is dertig jaar na zijn dood eindelijk (bijna) al het proza in het Nederlands vertaald. Twee kloeke banden van meer dan 800 pagina's verzamelen alle fictie en een groot deel van zijn essays, beschouwingen en lezingen. Daar mag al eens op geklonken worden, al zit ook wel wat kaf tussen het koren.

Het vlees om zijn gebeente was handgeschept, door zijn aderen vloeide inkt: ziedaar het imago dat Jorge Luis Borges (Buenos Aires 1899 - Genève 1986) al bij leven torste. Nu had hij het daar ook wel naar gemaakt: verliteratuurd en verboekt was Borges, die van 1955 tot 1973 ook directeur zou zijn van de Nationale Bibliotheek van Argentinië, wel degelijk. Het was ook niet zómaar dat Umberto Eco zijn personage Jorge van Burgos – de sinistere monnik uit De naam van de roos die elk boek uit de zeer grote bibliotheek van zijn Noord-Italiaanse benedictijnerklooster schijnt te kennen – calqueerde op de wereldberoemde Argentijn.

Het misverstand is alleen dat van zo iemand dan uitsluitend ‘bloedeloos’ en ‘cerebraal’ werk wordt verwacht. Wat ook in Borges’ geval niet klopt.

Goed, hij was géén Ernest Hemingway of Henry Miller of dat soort mannetjesputters, en hij getuigde zelf, in het nawoord bij zijn bundel mengelwerk De maker ( El h…Lees verder

'De verhalen' vormen een verbijsterend tableau van de fictieve wereld die Borges vooral in de jaren zestig exploreerde, een wereld van fictieve boeken, labyrinten, bibliotheken, filosofie en theologie. De uiterst fantasierijke verhalen zijn vaak vervlochten met elkaar, zodat ze in wezen een groot boek vormen, het boek 'dat nooit ophoudt en nooit begint' dat Borges voor ogen had. Jorge Luis Borges (1899-1986) was een vernieuwende Zuid-Amerikaanse schrijver die een hele generatie bekende auteurs heeft beïnvloed, o.a. Marquez. Dit is literatuur van de bovenste plank voor fijnproevers die de hermetische, unieke en stijlvolle schrijfwereld van Borges weten te waarderen. Maar zelfs zij hebben af en toe moeite om niet te verdwalen in de reusachtige doolhof van de vertellingen. Zeer verzorgde uitgave.

Over Jorge Luis Borges

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo (Buenos Aires, 24 augustus 1899 – Genève, 14 juni 1986) was een Argentijns dichter, essayist en schrijver van korte verhalen. Hij wordt gerekend tot de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw. Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa noemde hem 'de grootste Spaanstalige schrijver sinds Cervantes'. Zijn werk is van bepalende invloed geweest op de opkomst van de Latijns-Amerikaanse literatuur in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Leven en werk

Vroege leven

Borges werd geboren in een welgesteld middenklassengezin in Buenos Aires. Zijn vader was hoogleraar Engels en van zijn moeder kreeg hij al vroeg zijn eerste literaire teksten te lezen. Op zijn zevende jaar vertelde hij zijn vader dat hij schrijver wilde worden en deze is hem daarin vervolgens altijd blijven steunen. In 1914 ging het gezin naar Europa en vestigde zich, na Parijs en It…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek