Boek
Nederlands

Het einde van het einde van de wereld : essays

Jonathan Franzen (auteur), Peter Abelsen (vertaler), Robert Neugarten (vertaler)
Essays van de Amerikaanse auteur (1959) over uiteenlopende onderwerpen, zoals literatuur, reizen en vogels, maar vooral over de actualiteit in Amerika.
Onderwerp
Franzen, Jonathan
Titel
Het einde van het einde van de wereld : essays
Auteur
Jonathan Franzen
Vertaler
Peter Abelsen Robert Neugarten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The end of the end of the earth
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, © 2018
217 p.
ISBN
9789044637335 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De Amerikaanse auteur Jonathan Franzen schrijft essays en romans en al meer dan twintig jaar verschijnen zijn stukken in 'The New Yorker'. ‘Vrijheid’ (2010) is een van zijn bekendere romans, die ook in Nederland lovend ontvangen werd. De essays in deze bundel behandelen uiteenlopende thema’s: van de actualiteit (Donald Trump), tot reizen van de auteur en uitweidingen over de bijzondere vogels die hij ziet (Franzen is een fervent vogelaar en beschrijft zijn passie zintuiglijk) en uitstapjes naar de literatuur (Steinbeck en Wharton). De lezer vindt een geschakeerd aanbod leesvoer om zich in te verdiepen, de stukken zetten aan tot nadenken. De teksten zijn toegankelijk vertaald, geschikt voor een breed publiek en hoeven niet speciaal in volgorde gelezen te worden. Omdat Franzen veel verwijst naar de (Amerikaanse) actualiteit en cultuur, zijn de essays extra interessant voor mensen met een voorliefde voor deze onderwerpen. Ook zal lezers van het werk van Franzen deze bundel aanspreken, om…Lees verder

Vogels vissen in Egypte

Heeft het essay nog wel een toekomst, vraagt Jonathan Franzen.

Dat Jonathan Franzen iets met vogels heeft weten we al sinds het verschijnen van zijn roman 'Vrijheid' acht jaar geleden. Daarin richt een steenkoolmagnaat de schimmige milieuvereniging Cerulean Mountain Trust op met als doel het opzetten van een reservaat voor de azuurzanger, een klein helblauw vogeltje dat met uitsterven wordt bedreigd. Al zit er natuurlijk een addertje onder het gras. Om het reservaat te bekostigen wil hij eerst de berg waar het zal komen laten ontploffen om er alle steenkool uit te halen. Open mijnbouw dus, veel vervuilender dan dat kun je natuurlijk niet gaan.

Ook in Franzens nieuwste essaybundel 'Het einde van het einde van de wereld' staan vogels centraal. Je kunt er ook wel een paar lange boekrecensies in terugvinden en een gelegenheidsstuk over de foto's van Sarah Stolfa, maar de echt interessante en diepgravender essays gaan over vogels, van de pinguïn tot de kwartels die in Egypte systematisch met reusachtige netten uit de lucht gevist worden…Lees verder

Over Jonathan Franzen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Jonathan Franzen (Western Springs, Illinois, 17 augustus 1959) is een Amerikaanse schrijver. Zijn derde roman, The Corrections (2001), Nederlandse vertaling De correcties, werd met luid gejuich door de critici ontvangen. Franzen ontving voor dit werk een National Book Award en was er finalist mee voor de 2002 Pulitzerprijs voor de literatuur. Zijn meest recente roman, Freedom (vertaald in het Nederlands als: Vrijheid), werd in augustus 2010 gepubliceerd. De Amerikaanse president Barack Obama kreeg op eigen verzoek een exemplaar van Freedom mee om in zijn zomervakantie in 2010 te kunnen lezen, dit hoewel het boek op dat moment officieel nog niet was uitgekomen.

Bibliografie

Fictie
  • 1988 The Twenty-Seventh City - De zevenentwintigste stad (vertaling)
  • 1992 Strong Motion - Schokgolven (vertaling)
  • 2001 The Corrections - De correcties (vertaling…Lees verder op Wikipedia

Suggesties