Boek
Nederlands

Bergtochten in Noorwegen

Bergtochten in Noorwegen

In de reeks:
In dit boek worden elf berggebieden beschreven: van het lieflijke Oslomarka in het zuiden tot de eindeloze Finnmarksvidda in het noorden. Klassiekers als Jotunheimen en Hardangervidda zijn opgenomen, maar ook minder bekende berggebieden als Sunnmøre en Lyngen Alpen.

Naast de uitgebreide informatie over elk gebied worden speciale tochten vermeld, zowel dagtochten als meerdaagse tochten.
Extra onderwerp
Noorwegen ; reisgidsen
Titel
Bergtochten in Noorwegen
Auteur
Jolanda Linschooten
Taal
Nederlands
Editie
3de dr.
Uitgever
Haarlem: Gottmer/Becht, 2009
440 p. : ill.
ISBN
9789025745820

Besprekingen

Betoverd door de magie het noorden beschrijft de auteur (freelance schrijfster en fotografe bij o.a. het buitensporttijdschrift 'Op pad') van deze, geheel volgens de Dominicus-formule opgebouwde gids wandeltochten (van uiteenlopend niveau) door elf van de achtendertig Noorse berggebieden. Naast routes door de bekende Hardangervidda en Jotunheimen neemt Jolanda Linschooten ons, geheel vervuld door het 'noordelijk gevoel', mee naar minder bekende gebieden als de Lofoten en Lyngen Alpen. In kaders en aparte hoofdstukken komen o.m. aspecten van de zorgvuldigheid in de omgang met de natuur, het Noorse buitenleven, de kunst van het fjellhoppen en het Noorse huttensysteem aan de orde. Goed ontsloten en inzetbaar in de praktijk. Bevat uitstekende kleurenfoto's, een ruim en actueel servicegedeelte, goed kaartmateriaal en register. De tekst houdt het prettige midden tussen zakelijkheid en bewogenheid.

Over Jolanda Linschooten

Jolanda Linschooten (Leiden 25 april 1966) is een Nederlandse beroepsavonturier en ultraloopster, schrijfster en fotograaf.

Levensloop

Linschooten studeerde pedagogiek en gaf jarenlang les in het Speciaal onderwijs. In 2000 gaf ze haar vaste baan op voor het bestaan als avonturier. Sindsdien schrijft en fotografeert ze voor reis- en buitensportbladen, schrijft boeken en buitensportgidsen en geeft lezingen. Als atlete is ze actief bij ultralopen. Ze werd onder meer Nederlands Kampioen 100 km op de weg in 2011.

De expedities van Linschooten gaan meestal te voet, op ski’s of per kano door de wildernissen van Noord-Europa, Canada en Alaska.

Enkele opmerkelijk tochten en expedities:

  • 1997 - Trans Alaska 1500 km van noord naar zuid door Alaska per mountainbike, te voet en per kano
  • 2006 - Solo-doorsteek te voet over IJsland
  • 2007 - Oversteek op ski’s van de Groenlandse ijskap als eerste Nederla…Lees verder op Wikipedia