Boek
Nederlands
Een jongeman, die moet terechtstaan wegens een dubbele moord, staat juridisch zo zwak dat hem een deal wordt aangeboden om schuld te bekennen en te hopen op de minimale straf voor jongeren.
Titel
Kwade zaken / John Lescroart
Auteur
John T. Lescroart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The second chair
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2005
455 p.
ISBN
90-269-8392-1

Besprekingen

Andrew Bartlett wordt ervan verdacht zijn vriendinnetje en zijn leraar drama te hebben vermoord. Amy Wu die aan haar eerste moordzaak bezig is, moet van de rijke maar koele ouders en van haar baas, Dismas Hardy, proberen de jongen te laten veroordelen door het jeugdrecht, zodat hij er goed van af kan komen. Ze begaat echter een blunder zodat Hardy zich genoodzaakt ziet als 'tweede man' eerst de hoorzitting en later het proces bij te wonen. Bartlett blijft, tegen ieders advies in, onschuldig pleiten en weet uiteindelijk zelfs twijfel te zaaien bij zijn verdedigers. Ondertussen is Hardy's beste vriend, Abe Glitsky, bevorderd tot adjunct-commissaris van San Francisco, waardoor hij minder met het echte veldwerk te maken heeft dan met persconferenties, verzoeningspogingen en politieke optredens. De moord op zijn openbare aanklager laat hem herleven. De twee zaken lopen onverwacht in elkaar over zodat Glitsky en Hardy weer zij aan zij strijden tegen het onrecht.

John Lescroart is een…Lees verder
Rechtbankthriller met inspecteur Glitsky en advocaat Hardy, bekend uit eerdere thrillers. De 17-jarige Andrew Bartlett wordt gearresteerd op verdenking van moord op zijn vriendin en een leraar, die hij van een intieme relatie zou hebben verdacht. Amy Wu, collega van Hardy, is zijn advocate die onmiddellijk in zijn schuld gelooft en die alles doet om hem als jeugdige berecht te krijgen, zodat de maximumstraf 'slechts' acht jaar is. Andrew gooit echter haar afspraak met de openbare aanklager in de war door zijn onschuld vol te houden, Hardy moet in actie komen en zit 'second chair' (zoals de Engelse titel van het boek luidt). Hoewel de bewijzen zich opstapelen, begint Hardy aan Andrews schuld te twijfelen. Glitsky intussen heeft te maken met een golf van geweld in de stad San Francisco: een seriemoordenaar lijkt willekeurig slachtoffers te kiezen. De roman zet vraagtekens bij het in de V.S. gebruikte systeem van afspraken tussen aanklagers en verdediging om tijdrovende rechtszittingen t…Lees verder