Boek
Engels

Mr Phillips

John Lanchester (auteur)
Een accountant van middelbare leeftijd vertelt thuis niet dat hij onverwacht is ontslagen en zwerft de hele dag door het centrum van Londen.
Titel
Mr Phillips
Auteur
John Lanchester
Taal
Engels
Uitgever
London: Faber and Faber, 2000
247 p.
ISBN
0-571-20161-X

Besprekingen

Mr Phillips is vooraan in de vijftig, een accountant in een cateringbedrijf en gespecialiseerd in saneren door calculeren. Al 26 jaar pendelt hij iedere dag naar zijn werk, maar vandaag wijkt hij van zijn vaste route af. Blijkt achteraf dat Mr Phillips zijn ontslag gekregen heeft, maar het thuis nog niet aan zijn vrouw heeft durven vertellen. De sleur zit in hun huwelijk en de volwassen kinderen zijn het huis al uit. Hij dwaalt doelloos rond, wandelt in het park, gaat naar de kunstgalerij, luncht met zijn zoon, gaat aarzelend en vol schuldgevoel een pornobioscoop binnen om daarna gauw een bezoekje aan een kerk te brengen... De plot schreeuwt van de banaliteit, maar daar lijkt het juist om te doen: één dag in het leven van een persoon, het werd al vaker beschreven. We volgen Mr Phillips en zien de wereld doorheen zijn ogen op een dag dat zijn normale levenspatroon grondig door elkaar geschud is. Hij gebruikt dan ook de vaardigheden van zijn normale dagtaak om greep te krijgen op de wer…Lees verder
Mr. Phillips is een keurige vijftiger en accountant. Onverwacht wordt hij op een dag ontslagen, maar hij vertelt het thuis niet. De volgende morgen doet hij alsof hij weer naar kantoor gaat, maar hij zwerft de hele ochtend en middag 'in shock' door Londen. Zelfs een bankoverval verstoort de rust niet. Fascinerend. De beleefdheid van Mr Phillips, zijn talent voor rekenen, zijn preoccupatie met seks, de uitweidingen over heden en verleden, de observaties, de fantasietjes en het onvermogen om om te gaan met zijn gevoelens maken Mr. Phillips tot een zeer levensechte Engelsman van een bepaald type, zoals buitenlanders dat verwachten. De gereserveerdheid wordt gesymboliseerd door het niet gebruiken van de voornaam van Mr. Phillips. Scherp, geestig, pijnlijk, triest, schitterend. Een fascinerend portret van een man en een stad. Mooie kaft ook: een onbezet parkbankje. Dit tweede boek van Lanchester verdient evenveel succes als zijn eerste "The debt to pleasure" (*).