Boek
Nederlands
Nadat een schrijversechtpaar twee zoons heeft verloren bij een ongeluk, krijgen ze nog een dochter die de Amsterdamse Wallen bestudeert.
Extra onderwerp
Humoristische literatuur
Titel
Weduwe voor een jaar
Auteur
John Irving 1942-
Vertaler
Sjaak Commandeur
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A widow for one year
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, © 2017 | Andere uitgaves
592 p.
Aantekening
Feesteditie naar aanleiding van 75 jaar John Irving
ISBN
9789048837625 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

De Amerikaanse romanschrijver (1942) heeft veel trouwe lezers sinds de verschijning van 'De wereld volgens Garp' (1976). Vanaf toen werd steeds uitgekeken naar 'de nieuwe Irving'. Ook naar 'Weduwe voor een jaar' werd reikhalzend uitgezien, niet in het laatst in Amsterdam waar een deel van het verhaal zich afspeelt. De inhoud is typisch Irving: in een onveilige wereld waar hartstocht, (seksueel) geweld en verlies als wolven toeslaan, zoekt de schrijfster Ruth Cole naar de oplossing van persoonlijke levensvragen: Waarom liet haar moeder haar als kleuter in de steek? Welke man is te vertrouwen? Wat is de drijfveer van haar schrijverschap? In een breed opgezette plot met veel nevenintriges valt alles gaandeweg op zijn plaats. Evenals in andere romans zijn er de bizarre personages, hilarische gebeurtenissen (bijv. op de Walletjes) en pikante scènes, die door Irvings moreel engagement tot een eigentijdse parabel zijn samengesmeed. Een vuistdik sprookje dat bijt, ontroert en aan het lachen m…Lees verder

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoot adopteerde hem en zijn naam v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek