Boek
Nederlands

Dief van de tijd

John Boyne (auteur)
+1
Dief van de tijd
×
Dief van de tijd Dief van de tijd

Dief van de tijd

Een in 1743 in Parijs geboren man veroudert na zijn vijftigste levensjaar niet meer en is daardoor tot 1999 getuige van veel belangrijke historische ontwikkelingen in Europa en de V.S.
Onderwerp
Tijdreizen
Titel
Dief van de tijd
Auteur
John Boyne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The thief of time
Uitgever
Amsterdam: Arena, 2006 | Andere uitgaves
461 p.
ISBN
90-6974-836-3

Andere talen:

Besprekingen

Matthieu Zéla, geboren in 1743 in Parijs, is sinds zijn vijftigste lichamelijk niet ouder geworden, zodat hij 256 jaar is in 1999. Na de dood van hun ouders gaat hij op zijn vijftiende met halfbroertje Tomas naar Engeland, waar hij twee jaar in Dover werkt als zakkenroller. Daarna wordt heen-en-weer springend tussen vroeger en nu over zijn leven en liefdes verteld. In diverse functies, o.a. ingenieur, baas van een tv-zender en filmmagnaat, maakt hij cruciale periodes in de geschiedenis mee, o.a. de Franse Revolutie, de beurskrach van 1929, de bloei van Hollywood omstreeks 1925. Nadat hij in 1999 zijn neef Tommy, een drugsverslaafde soapster, op het goede spoor heeft gezet, is zijn leven voltooid. De Ierse anglist (1971) debuteert met deze originele, goed opgebouwde roman, die het boeiendst is als de kleurrijke 18e en 19e-eeuwse periodes worden beschreven. Er wordt een prima indruk gegeven van belangrijke historische ontwikkelingen en heel goed wordt de continuïteit van de geschiedeni…Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal elf romans geschreven voor volwassenen en vijf romans voor kinderen. Zijn boeken zijn in 48 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas), en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the Bounty, getiteld De Scheepsjongen. Het vertelt het verhaal van de reis van het…Lees verder op Wikipedia