Boek
Nederlands

Koken met de kinderkok

Jeroen Van Alphen (auteur), Frank Croes (fotograaf), Art of children foundation (auteur)
Ouders kunnen de recepten uit dit boek samen met hun kind maken, om ze zo vertrouwd te maken met koken. De do’s en don’ts zijn gerangschikt op leeftijd, zodat het boek bruikbaar is voor een brede leeftijdscategorie.
Onderwerp
Kinderkookboeken
Extra onderwerp
Gerechten (jeugd)
Titel
Koken met de kinderkok
Auteur
Jeroen Van Alphen Art of children foundation
Fotograaf
Frank Croes
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2012 | Andere uitgaves
144 p. : ill.
ISBN
9789002240485 (hardback)

Besprekingen

Jeroen van Alphen is een getalenteerd chef die als thuiskok een restaurantervaring in je eetkamer brengt. Voor de allerkleinsten geeft hij bij kunstacademie Art of Children Foundation gestalte aan De kinderkok (www.dekinderkok.be). Vanuit dit project is het kookboek Koken met de kinderkok gegroeid.
Na een summiere inleiding en een opsomming van wat kinderen op welke leeftijd in de keuken kunnen doen, worden de aperitiefhapjes bereid: vijf in totaal, met bitterballen als absolute pièce de résistance. Wat veel volwassenen niet tot een goed einde kunnen brengen, wordt hier zomaar eventjes aangeleerd aan kinderen. Sterk! Van Alphen gaat op hetzelfde elan voort bij de voorgerechten. Hij schuwt geen technieken en ingrediënten. Er wordt lustig uitgestoken, gerold en gevouwen met bladerdeeg, zelfgemaakt pizzadeeg en rijstvelletjes. En ook hier wordt weer geëindigd met gefrituurde balletjes, nu met een vulling van rijst, ham, kaas en erwtjes.
Het hoofdstuk 'soep'…Lees verder
De Belgische stichting ‘Art of Children’ stimuleert de creativiteit van kinderen onder andere door culinaire activiteiten voor diverse leeftijdsgroepen te organiseren. Voor kinderen van 3 tot 12 jaar is er het project ‘De Kinderkok’ waarbij kinderen onder leiding van chef-kok Jeroen van Alphen en zijn team in de keuken aan het werk gaan, om daar na goede instructie met veel enthousiasme en fantasie de heerlijkste gerechten te bereiden. Tussen de bedrijven door horen de kinderen veel over gezonde voeding en bereidingswijzen. Van veertig recepten die gemaakt zijn (hapjes, voorgerechten, soep en brood, hoofdgerechten en desserts) staat in dit boek puntsgewijs heel duidelijk hoe je ze kunt klaarmaken. Op de vele mooie kleurenfoto’s is vaak stap voor stap te zien wat er moet gebeuren. Ook voor ouders en andere begeleidende volwassenen zijn duidelijke instructies en nuttige waarschuwingen opgenomen. Helaas ontbreekt zowel een inhoudsopgave als een register. Een prachtig uitgevoerd boek met …Lees verder