Boek
Nederlands

Vertoog over de ongelijkheid

+1
Vertoog over de ongelijkheid
×
Vertoog over de ongelijkheid Vertoog over de ongelijkheid

Vertoog over de ongelijkheid

In de reeks:
Geschiedfilosofische verhandeling waarin de Franse filosoof (1712-1778) cultuur schetst als toenemende ongelijkheid tussen mensen.
Extra onderwerp
Rousseau, Jean-Jacques
Titel
Vertoog over de ongelijkheid
Auteur
Jean-Jacques Rousseau 1712-1778
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Discours sur l'origine et les fondements de l'inégalité parmi les hommes
Editie
6de, herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Boom, 2003
172 p.
ISBN
90-5352-797-4

Besprekingen

Het Vertoog van Rousseau (1712-'78), dat in 1755 voor het eerst in Amsterdam werd uitgegeven, is een geschiedenisfilosofie, die haaks staat op de "verlichte" opvattingen van zijn tijd. Tegenover de opvatting dat de rede, wetgeving en culturele verfijning de mensheid verder hebben gebracht, verdedigt hij de natuurstaat, waarin de "wilden" hun natuurlijke neigingen nog konden volgen. Zonder dat de vertaler ooit modieus wordt of zijn toevlucht neemt tot het taalgebruik van de hedendaagse maatschappijkritici, heeft hij het prikkelende dat deze tegendraadse beschouwing voor tijdgenoten moet hebben gehad, volledig weten te bewaren. De inleiding van prof. De Valk van de Erasmus-universiteit geeft aan het geheel een extra waarde. Een samenvatting en analyse van het vertoog verzorgde T. Lemaire in 1982 voor Ambo. Paperback; kleine druk. Herziene editie.

Over Jean-Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau (Genève, 28 juni 1712 – Ermenonville, 2 juli 1778) was een baanbrekend filosoof en schrijver. Hij heeft invloed uitgeoefend op de literatuur, pedagogiek en politiek. Rousseau was behalve filosoof en pedagoog ook componist. Hij componeerde zeven opera's en andere muziekstukken. Tevens was hij een liefhebber van plantkunde. Hij is ook bekend om zijn persoonlijkheid. Rousseau begon zijn loopbaan als lakei, secretaris, huis- en muziekleraar.

Tot de meest spraakmakende en invloedrijke staatkundige geschriften uit de achttiende eeuw behoort zijn Het Maatschappelijk Verdrag, dat van invloed was op de Verklaring van de rechten van de mens en de burger uit 1789 in de Franse Revolutie en daarmee indirect op de latere Universele verklaring van de rechten van de mens (1948) en de Franse grondwet van 1791.

Als een van de eersten schreef hij een literaire autobiografie. Met zijn liefde voor de natuur stond Rousseau aan het begin van de Romantiek…Lees verder op Wikipedia

Suggesties