Boek Nederlands

Pieter Breughel

Jayne Woodhouse (auteur)

Pieter Breughel

Jayne Woodhouse (auteur)
  • Vanaf 6-8 jaar
Kennismaking met leven en werk van de kunstenaar Pieter Breughel (1526-1569). Met kleurenfoto's en tekeningen. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Titel
Pieter Breughel
Auteur
Jayne Woodhouse
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Pieter Bruegel
Uitgever
Etten-Leur: Corona, 2006
32 p. : ill.
ISBN
90-5495-532-5

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

In de omvangrijke reeks 'Mijn eerste docuboek' brengt Corona/Ars Scribendi ook portretten van grote kunstenaars uit. De eerste zes deeltjes handelen over Breughel, Michelangelo, Da Vinci, Van Gogh, Rembrandt en Rodin. Aangekondigd zijn boekjes over Picasso en Dalí. Het zou natuurlijk gemakkelijk zijn deze boekjes voor hun onvolledigheid te bekritiseren. Ze kunnen voor jonge lezers slechts een oppervlakkige introductie bieden tot de kunstenaar. De nadruk ligt duidelijk op het biografische en het tonen van de belangrijkste en bekendste werken. De beknoptheid van de opzet wreekt zich natuurlijk vooral in het kunsthistorisch duiden van de werken, thema's en stijl van de kunstenaar. Meestal wordt daar wel een indicatie van gegeven, zonder veel diepgang en bovendien weinig coherent uitgewerkt doorheen de reeks. De deeltjes over Breughel en Van Gogh vallen wel heel licht uit in dit opzicht.

De selectie van getoonde werken mag goed genoemd worden, al mis je wel eens bepaalde werken (b…Lees verder
In dit boekje wordt iets verteld over de 16e eeuwse schilder Pieter Breughel. De tekst bestaat uit enkele regels per pagina, gedrukt in een vette schreefloze letter. Een paar trefwoorden staan extra vet in de tekst en worden verklaard in een apart woordenlijstje. De afbeeldingen nemen driekwart van de bladzijde in beslag. Het zijn reproducties van (details van) kunstwerken van Breughel. Tussendoor staan enkele illustraties in aquareltechniek die geen informatieve waarde hebben. De informatie is ‘hap-snap’: uit leven en werk van de kunstenaar zijn willekeurig feiten gekozen, die soms zelfs onjuist zijn. De verwijzingen in de tekst naar details in de kunstwerken zijn soms onduidelijk. De kleuren van de reproducties zijn niet altijd helder; ze zijn afgedrukt op stevig wit papier. De tijdbalk is bruikbaar, de keuze voor de woorden in de woordenlijst en het register zijn echter eveneens willekeurig en hierdoor overbodig. Dit verzorgd uitgegeven dunne boekje kan gelezen worden door kinderen…Lees verder