Dwarsligger
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De brute moord op een Spaanse zakenman roept veel vragen op bij een vrouwelijke kennis.
Extra onderwerp
PSY
Titel
De verliefden
Auteur
Javier Marías
Vertaler
Aline Glastra Van Loon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Los enamoramientos
Uitgever
[Amsterdam]: Dwarsligger, © 2018
573 p. ; 12 cm
ISBN
9789049806835 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

María is redactrice bij een uitgeverij en gaat elke ochtend in hetzelfde café ontbijten. Ze raakt gefascineerd door het echtpaar Miguel en Luisa, dat voor haar een soort ideaalbeeld van verliefdheid vertegenwoordigt. Op een dag ziet ze hen niet meer en komt ze er achter dat Miguel is vermoord. Pas maanden later komt Luisa weer naar het café en maken ze voor het eerst kennis. Ze worden vriendinnen en Maria leert ook de huisvriend van Luisa, Javier, kennen. Aanvankelijk wordt ze zelfs verliefd op deze Javier, maar gaandeweg begint ze hem te wantrouwen. Dit simpele plot wordt zeer minutieus uitgewerkt door de schrijver die vele pagina's besteedt aan filosofische uitweidingen over de diepere betekenis van verliefdheid, verlies van een geliefde en de herinnering aan de doden. Marías (1951) is een van de belangrijkste hedendaagse Spaanse schrijvers. Zijn werk is in vele talen vertaald. Dit boek werd door Spaanse critici verkozen tot het beste boek van 2011. Kleine druk.

Over Javier Marías

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mr. Tickle

Javier Marías Franco (Madrid, 20 september 1951) is een Spaans schrijver, vertaler en columnist. Met zijn trilogie Tu rostro mañana (Jouw gezicht morgen), waaraan hij vijf jaar werkte (2002-2007) kreeg hij wereldroem en zijn naam valt regelmatig als kanshebber op de Nobelprijs voor Literatuur. De Duitse criticus Marcel Reich-Ranicki noemde Marias een van de belangrijkste levende schrijvers van deze tijd. Zijn roman Los enamoramientos (De verliefden) uit 2011 was in Nederland een bestseller.

Biografie

Javier Marías komt uit een kunstzinnige familie: zijn broers zijn kunsthistoricus, musicus en kunstcriticus. Hij is de vierde van vijf zonen van de Spaanse filosoof Julian Marías (1914-2005) en de schrijfster Dolores Franco Manera (1912-1977). Zijn vader, die ten tijde van het Franco-regime republikeinse sympathieën koesterde, werd door een jeugdvriend aangegeven bij de Franquisten en belandde in de ge…Lees verder op Wikipedia

Suggesties