Boek
Nederlands
Autobiografisch getint relaas van het verblijf van een Spaanse letterkundige in een college in Oxford.
Onderwerp
Oxford, Universiteiten
Titel
Aller zielen
Auteur
Javier Marías
Vertaler
Aline Glastra Van Loon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Todas las almas
Editie
3de herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2013
239 p. : ill.
ISBN
9789029088893 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Gedurende de twee jaar, die een Spaans docent aan de universiteit van Oxford doorbrengt, blijft hij zich verbazen over deze zo besloten wereld. Duidelijk is dat de schrijver uit eigen ervaring spreekt en dat de roman op deze ervaringen gebaseerd is. Hij onderzoekt leven en werk van een Brits auteur, heeft eigenlijk erg weinig werk te verzetten en vermaakt zich dan maar met de vrouw van een mede-'don'. Een onderhoudend beeld van het typische Oxford-wereldje met de vele eeuwenoude gebruiken, die op de buitenstaander soms komisch overkomen. Het gegeven is boeiend uitgewerkt en het onderwerp interessant genoeg om ook te blijven boeien. De zinnen 'knarsen' soms wat en de omschrijvingen zijn om het vriendelijk te zeggen, soms verrassend. Wat bijvoorbeeld te denken van een 'vlezige beweeglijke maan'. Ondanks dat, toch een interessante beschrijving van het typische wereldje, dat Oxford heet. Kleine druk.

Over Javier Marías

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mr. Tickle

Javier Marías Franco (Madrid, 20 september 1951) is een Spaans schrijver, vertaler en columnist. Met zijn trilogie Tu rostro mañana (Jouw gezicht morgen), waaraan hij vijf jaar werkte (2002-2007) kreeg hij wereldroem en zijn naam valt regelmatig als kanshebber op de Nobelprijs voor Literatuur. De Duitse criticus Marcel Reich-Ranicki noemde Marias een van de belangrijkste levende schrijvers van deze tijd. Zijn roman Los enamoramientos (De verliefden) uit 2011 was in Nederland een bestseller.

Biografie

Javier Marías komt uit een kunstzinnige familie: zijn broers zijn kunsthistoricus, musicus en kunstcriticus. Hij is de vierde van vijf zonen van de Spaanse filosoof Julian Marías (1914-2005) en de schrijfster Dolores Franco Manera (1912-1977). Zijn vader, die ten tijde van het Franco-regime republikeinse sympathieën koesterde, werd door een jeugdvriend aangegeven bij de Franquisten en belandde in de ge…Lees verder op Wikipedia

Suggesties