Boek
Nederlands

Weltschmerz voor dummies

Jan Van Loy (auteur), Dirk Leyman (nawoord)
In de reeks:
Belgica; 6
Genre:
Als een man zijn net uit de gevangenis ontlagen broer op bezoek krijgt, zit er meteen spanning in de lucht.
Titel
Weltschmerz voor dummies
Auteur
Jan Van Loy 1964-
Nawoord
Dirk Leyman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2010
41 p.
ISBN
9789078068693 (paperback)

Besprekingen

De ‘Belgica’-reeks van uitgeverij Voetnoot is een collectie kleine boekjes met kort proza van eigen bodem. De bedoeling lijkt vooral te zijn om een aantal auteurs onder de aandacht te brengen, met als bijlage een essayistisch portret van de auteur. Weltschmerz voor dummies is het zesde deel in de reeks en bevat een kortverhaal van Jan Van Loy, die met zijn debuut Bankvlees (2004) de Vlaamse Debuutprijs won. Het verhaal is een verstrengeling van bedrog en achterdocht: een aan de zelfkant verzeilde computertechneut krijgt onverwacht bezoek van zijn pas uit de gevangenis ontslagen broer die hem ertoe aanzet zijn kapotte koelkast te verkopen als een perfect functionerend ding. Het tweetal gokt erop dat de gedupeerde nooit zijn gram zal komen halen omdat hij zelf zijn oude moeder heeft opgelicht: zij stuurde hem met een royale som geld om een nieuwe koelkast te kopen, waarna hij een afdankertje koopt en het resterende geld zelf incasseert.
Het verhaal is niet volledig ge…Lees verder
Belgica is een reeks met korte teksten uit de Vlaamse en Franstalige Belgische literatuur. De teksten hebben een verkennend nawoord, voor de Vlaamse literatuur worden die geschreven door Dirk Leyman. Nummer 6 bevat een verhaal van Jan van Loy (1964). In dit verhaal is er opnieuw die onbehaaglijke en dreigende sfeer die Van Loy al in eerdere boeken, vanaf zijn romandebuut Bankvlees (2004), opriep. Een broer komt uit de gevangenis en bezoekt de hoofdpersoon. Deze bevindt zich aan het einde van zijn maandelijkse uitkering. Om aan geld te komen, verkopen ze een in het ongerede geraakte koelkast. De koper is een gespierde, onheilspellende man, die gewin uit het noodlot van zijn moeder probeert te halen. Aan het einde, wanneer wraakneming niet zondermeer uit te sluiten is, vertrekt de broer. Dit korte, eenvoudige verhaal speelt zich af tegen de zelfkant van de Belgische samenleving aan. Het verkennende nawoord van Leyman is helder. Een kleine, maar enthousiasmerende uitgave. Pocket; normale…Lees verder

Over Jan Van Loy

Jan Van Loy (1964) is een Vlaams schrijver van verhalen en romans. In 2001 won hij met zijn verhaal De hel van Jan Foster de Nieuw Proza Prijs. Zijn roman Bankvlees werd bekroond met de Debuutprijs 2005. Alfa Amerika stond op de shortlist van de Gouden Uil 2006, De heining op de shortlist van de Gouden Uil 2009, Ik, Hollywood op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2012. In het najaar van 2014 verscheen de roman Veertig jaar liefde.

Carrière

Bankvlees (2004)

Met de schelmenroman Bankvlees won Van Loy de debuutprijs 2005. "Een ontroerende, hilarische, burleske roman, ingenieus gecomponeerd, stilistisch sterk, geschreven met verve en met veel métier" aldus het juryrapport.

Alfa Amerika…Lees verder op Wikipedia