Boek
Nederlands

Het botenboek

Jan Van Der Veken (illustrator), Ilja Van Braeckel (auteur)
Lees van alles over boten, hoe je op zee kunt navigeren en welke geweldige schepen er zijn geweest. Ook soorten schepen, de bouw ervan en communicatie komen aan bod. Met gestileerde, enigszins stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Onderwerp
Schepen, Scheepvaart
Titel
Het botenboek
Illustrator
Jan Van Der Veken 1975-
Auteur
Ilja Van Braeckel
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021
97 p. : ill.
ISBN
9789401469050 (hardback)

Besprekingen

In dit keurig verzorgde boek zie en lees je op hoog informatief niveau over typen schepen, de bouw van een schip, de wijzen van voortbewegen, karakteristieke verhalen uit de geschiedenis van de scheepvaart en over scheepsterminologie. Een boeiend hoofdstuk is gewijd aan de communicatie op schepen en de diverse communicatietalen. Tot slot is er aandacht voor geheimzinnige scheepvaartfeiten en -legenden: bijvoorbeeld over de Sargassozee die geen kustlijnen bezit of De Vliegende Hollander die gedoemd is voor eeuwig de oceanen te bevaren. De informatie in dit juweel van een kijk- en leesboek wordt gestileerd en enigszins stripachtig aangereikt. Hoofdstukjes van twee naast elkaar gelegen pagina’s starten met een retrofuturistische kleurenprent die driekwart van de dubbelpagina beslaat, met daaronder kort, bondig en nieuwsgierigmakend de tekstuele informatie. Kinderen kunnen zich in dit uitnodigende boek verlekkerd tegoed doen aan exacte feitelijkheid zowel als aan mytische overleveringen. …Lees verder

Over Jan Van Der Veken

Jan Van Der Veken (Gent, 10 april 1975) is een Belgisch illustrator. Hij studeerde grafische vormgeving en typografie aan het Sint-Lucas Instituut te Gent, waar hij onder meer les kreeg van Ever Meulen. Hij ontwikkelde al snel een eigen karakteristieke stijl, die onder meer geïnspireerd is op de atoomstijl. Hij is gespecialiseerd in het maken van boekomslagen en affiches, maar hij illustreert ook voor verscheidene kranten en tijdschriften, waaronder The New Yorker. Hij was tevens Turnhouts stadstekenaar voor het jaar 2007. In 2013 verscheen een monografie van zijn werk, getiteld Fabrica Grafica, naar de naam van zijn atelier. In 2016 won hij de Cultuurprijs van de Stad Gent.

Externe links

  • De website van Jan Van Der Veken
  • ComicHouse - Jan Van Der Veken
Lees verder op Wikipedia