Boek
Nederlands

Het dorp van de weduwen : roman

James Cañón (auteur)
+1
Het dorp van de weduwen : roman
×
Het dorp van de weduwen : roman Het dorp van de weduwen : roman

Het dorp van de weduwen : roman

In de reeks:
Nadat guerrillastrijders hun dorp hebben overvallen en alle weerbare mannen hebben ontvoerd, moeten de vrouwen van een Colombiaans dorpje zonder de mannen verder.
Onderwerp
Colombia
Titel
Het dorp van de weduwen : roman
Auteur
James Cañón
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tales from the town of widows
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2006
367 p.
ISBN
90-290-7845-6 9789029078450

Besprekingen

Tegen het einde van 1992 zakt een groepje guerrillastrijders af naar Mariquita, een dorpje verscholen in de heuvelrok van een Colombiaanse vallei. Ze willen voedsel, geld en soldaten, maar krijgen slechts kruimels, geldstukjes en een enkele vrijwilliger en moeten van tactiek veranderen. Hun leider spreekt: "Kameraden, in de naam van de Colombiaanse revolutie, pak alles wat jullie maar willen." En de strijders nemen iedere man uit Mariquita die ouder is dan twaalf, maken hem af omdat hij weerstand durfde bieden of drijven hem met de loop van hun geweer tot buiten het dorp. De eenzaam achtergebleven 'weduwen' schrijven eentonige brieven naar een verre regering en moeten toekijken hoe hun dorp in misère vervalt. Ze dopen hun honden met namen als Fidel en Castro (symbool van machismo?) en verzinnen listen om de gemeenschap draaiende te houden. De pastoor, de enig achtergebleven man, wil zich graag persoonlijk inzetten om te voorkomen dat de gemeenschap uitsterft, maar zijn pogingen werpen…Lees verder
Nadat guerrillastrijders hun dorp hebben overvallen en alle weerbare mannen hebben ontvoerd, moeten de vrouwen van het dorpje Mariquita zonder hun mannen verder. Ze bouwen een nieuwe dorpssamenleving op met een heel eigen cultuur: nieuw-Mariquita. Een dorp waarin eigenlijk geen plaats meer is voor mannen. De ontvoering van alle mannen veroorzaakt een ware revolutie in het dorpje en als er ten slotte toch nog 4 van hen terugkeren, na meer dan 25 jaar, herkennen die mannen niet alleen het dorp maar ook hun verloofde of zelfs moeder van weleer niet meer. De roman is een soort politieke parabel voor de utopieën die in Latijns-Amerika nog net zo levend zijn als in het Europa van zo'n 80 jaar gelden. Het fantasievolle boek is een debuut; de schrijver is een Colombiaan die in het Engels schrijft en in de V.S. woont. Vrij kleine druk.