Boek
Nederlands

Migranten

Issa Watanabe (illustrator)
+1
Migranten
×
Migranten Migranten
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een diverse groep dieren is op de vlucht. Onderweg zorgen ze goed voor elkaar. Na een lange tocht stappen ze op een boot. Als die omslaat, komen niet alle dieren veilig aan land. Zullen ze een plek vinden waar het beter is? Tekstloos prentenboek met intens gekleurde tekeningen tegen een zwarte achtergrond. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Migranten
Illustrator
Issa Watanabe 1980-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Migrantes
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
[34] p. : ill.
ISBN
9789045124919 (hardback)

Besprekingen

Een groep dieren ontvlucht hun land, een kaal bos zonder bladeren. Ze gaan op zoek naar een nieuw land en worden achtervolgd door de dood. Er volgt een reis over land en zee, vol onzekerheid, waar honger, dood en hoop elkaar afwisselen. Een tekstloos verhaal waarin de beelden voor zich spreken, spreadvullend en intens. Tegen een inktzwarte achtergrond trekken de verschillende, gedetailleerd geschilderde dieren voorbij, gehuld in kleurrijke gewaden en met trieste gezichten en neerhangende schouders. Ondanks de grote diversiteit van dieren, valt vooral de grote onderlinge saamhorigheid op. Het verhaal eindigt hoopvol in een land waar de bomen weer bladeren en kleur hebben. Een spreuk van de Griekse cineast Theo Angelopoulos achterop geeft het thema aan: ‘Hoeveel grenzen moet je oversteken om thuis te komen?’ Het prentenboek is goed bruikbaar om met kinderen te praten over migratie en vluchtelingen. Vanaf ca. 6 jaar.

Migranten

Wat een indrukwekkend prentenboek. Zelden zag ik emoties zo diepmenselijk uitgedrukt als in de dieren uit Migranten van Issa Watanabe. De licht gebogen schouders van de leeuw en zijn zware, bedrukte kop; de trieste blik van de grijze wolf in zijn donkere kapmantel; de wezenloos voor zich uit starende ijsbeer … Stuk voor stuk zijn ze met veel gevoel en vooral mededogen minutieus in beeld gebracht.Ze maken deel uit van een groep dieren die gepakt en gezakt onderweg zijn. Het overheersende gevoel van droefenis wordt versterkt door de inktzwarte achtergrond. Hoewel de dieren allemaal in dezelfde richting lopen, vormen ze allesbehalve een grijze massa. Hun verscheidenheid wordt extra in de verf gezet door de bontgekleurde kleren en doeken die reliëf krijgen door de collagetechniek. Zo maakt de illustrator meteen duidelijk dat migranten niet als één homogene groep gezien mogen worden. Tegelijk wordt ook de lotsverbondenheid beklemtoond, bijvoorbeeld wanneer de…Lees verder