Boek
Nederlands

Luuk de Luis

Isabelle Gilboux (auteur)
+1
Luuk de Luis
×
Luuk de Luis Luuk de Luis
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Luuk de luis probeert verschillende soorten haar om in te wonen. Prentenboek met humoristische collages in kleur. Met tips ter bestrijding van hoofdluis. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Hygiëne, Luizen
Titel
Luuk de Luis
Auteur
Isabelle Gilboux
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mozaïek, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
9789044800807 (hardback) 90-448-0080-9

Besprekingen

Als ouders en kinderen samen met een prentenboek op de bank zitten, ontstaan vaak informele gesprekjes over alle dingen van het leven. En vooral over die zaken die kinderen bezighouden en interesseren, of waarover ze zich zorgen maken. Dat is het uitgangspunt van de 'Bij.de.hand'-reeks. Elk deel gaat over een medisch probleem. Sommige thema's zijn dicht bij huis, zoals luizen of tanden poetsen. Een ander onderwerp zoals 'narcose' komt gelukkig niet in elk kinderleven voor. Rond elk van deze onderwerpen werd een spannend, op zichzelf staand verhaal geschreven. Jaap, de krokodil is een fantasievertelling over een meisje dat van een krokodil droomt en hem later meeneemt naar haar vader, die tandarts is. Lucas en de slaapdokter geeft dan weer een vrij realistisch verloop van een ziekenhuisopname met algemene verdoving, van een jong kind met speciale aandacht voor de gevoelens die daarbij de kop opsteken. Ik vind de knusse tekeningen van Brigitte Vangehuchten in Lucas en d…Lees verder
Groot formaat prentenboek over Luuk de Luis die op zoek is naar een huis. Links steeds een cartoonachtige tekening van een tors met op het hoofd steeds een ander kapsel. Rechts een detail (vergroot) van het leven met Luuk en zijn meubeltjes in dat kapsel met eronder een vierregelig gedichtje. Aan het eind van het boek twee pagina's met geïllustreerde tips voor 'haar zonder luizen'. De tekeningen zijn simpel, het haar van de tors is soms een omlijnde foto van een haardos. Het boek geeft onjuiste informatie. De indruk wordt gewekt dat luizen niet van steil, krul, kroes haar enzovoort houden. Bij de informatieve pagina's (2) wordt het kind in tekst en tekening direct aangezet tot maatregelen die zij moeten nemen zoals het kopen van luizenshampoo, het wassen van spullen op 60° en het ontsmetten met alcohol. Alleen de eindcontrole is voor moeder. Het boek deugt niet wat betreft informatie; als prentenboek is het matig aardig. Vanaf ca. 5 jaar.