Autobiografisch getint relaas over een vrouw die zich ondanks haar eruditie en esprit sterk afhankelijk voelt van mannen.
Onderwerp
Man-vrouwrelatie
Titel
Malina / vert. en van een nawoord voorzien door Paul Beers
Auteur
Ingeborg Bachmann
Vertaler
Paul Beers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Malina
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2014
316 p.
ISBN
9789461642998 (paperback)

Besprekingen

Enige voltooide roman van Ingeborg Bachmann (1926-1973) die zich al eerder als dichteres had gemanifesteerd. Ontroerende geschiedenis van een vrouw die pas kan bloeien als ze de aandacht en liefde van een man ondergaat. Ze is zichzelf niet genoeg. Haar beide mannen (huisgenoot en minnaar) zijn dat wel, wat haar op het radeloze af eenzaam maakt. Haar esprit, eruditie en gevoeligheid blijken weinig waard als het er op aan komt. Op den duur gaan traumatische ervaringen met een derde man, de vader, steeds meer een rol spelen, en (afbraak wordt) onvermijdelijk. In het taalgebruik komt het innerlijke gevecht van de ik-persoon schitterend tot uiting. De vertaling is zeer overtuigend en werd voor deze heruitgave licht herzien. Normale druk.

Over Ingeborg Bachmann

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Dreinagel op de Duitstalige Wikipedia

Ingeborg Bachmann (Klagenfurt, 25 juni 1926 — Rome, 17 oktober 1973) was een Oostenrijkse schrijfster.

Leven

Bachmann, de dochter van een onderwijzer, was een vooraanstaande exponent van de Duitstalige literatuur na de Tweede Wereldoorlog. Zij studeerde in Innsbruck, Graz en Wenen tussen 1945 en 1950, waar ze zich vooral op de filosofie en psychologie toelegde. Zij doctoreerde met een proefschrift over Martin Heidegger, en ging vervolgens voor de radio werken. In 1952 las ze haar eigen gedichten voor op een bijeenkomst van de Gruppe 47: dit luidde een snelle opmars van haar carrière in. Reeds een jaar later ontving ze de prijs van de Gruppe, voor haar dichtbundel Die gestundete Zeit (lett. de uitgestelde tijd ofwel Tijd In Onderpand), een grimmig, pessimistisch werk, met de beroemd geworden frase: „es kommen härtere Tage“ (er komen moeilijker dagen).

Bachmann werd een populair schrijfster van luisterspelen; vanaf …Lees verder op Wikipedia