Boek
Nederlands

Olivia

Ian Falconer (auteur)
+1
Olivia
×
Olivia Olivia
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Het varkentje Olivia kan heel veel en is altijd druk met van alles en nog wat. Ze drijft haar moeder soms tot wanhoop, maar ze vinden elkaar ook heel lief. Prentenboek met goed getroffen tekeningen in bruin/grijs-wit en de steunkleur rood. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Olivia
Auteur
Ian Falconer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Olivia
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2006
[32] p. : ill.
ISBN
9789054449195

Besprekingen

In dit ‘Gouden boekje’ is Olivia een klein varkentje dat alles heel goed kan en overmatig veel energie heeft. Constant draaft ze maar in het rond, wil van alles uitproberen, weet niet wat ze wil, kortom, een typische kleuter. Ze heeft een jonger broertje dat haar maar niet met rust kan laten, houdt veel van het museum, maar niet van Jackson Pollock, droomt dat ze later de nieuwe Callas wordt en weet 's ochtends niet wat ze aan moet trekken. Houdt deze uitleg geen steek? Klopt, maar in dit verhaal zit dan ook geen enkele lijn, geen plot, geen begin, geen eind. Kinderen springen van de hak op de tak, en dus doet dit boek dat dan ook maar. De tekst is dus tamelijk waardeloos.
De illustraties daarentegen vormen schitterende zwartwittekeningen met als enige contrastkleur knallend rood. De reproducties van Degas en Pollock zijn ook licht gekleurd, net zoals Olivia die van het strand komt, maar alles blijft in zachtroze. Absoluut hoogtepunt is de illustratie waarop Olivia 's ochtends al…Lees verder
Hartveroverend is Olivia: toevallig een varkentje, maar het zou net zo goed een meisje kunnen zijn van vier à vijf jaar, druk met imiteren, verkleden, make-up van mama proberen, zelf de schilderijen uit het museum 's middags thuis op de muur tekenen, dromen over zelf optreden en gala's, kortom: 'altijd' bezig. Haar moeder duizelt het soms hoe druk en eigenwijs haar dochter is, maar ook heel aandoenlijk. Nadat moeder 's avonds drie boekjes heeft voorgelezen, geven ze elkaar een zoen en zeggen ze dat ze elkaar lief vinden. Dit oorspronkelijk in groot formaat uitgegeven prentenboek is nu als Gouden boekje uitgevoerd. Tekst en illustraties in bruin/grijstinten met rood als steunkleur sluiten naadloos op elkaar aan in dit goed getroffen, grappige prentenboekje. Op het crèmekleurige omslag een illustratie van Olivia in dezelfde sfeer. Een fijn boek, zowel voor de volwassen voorlezer als het luisterende kind vanaf ruim 4 jaar.