Boek
Nederlands

Omtrent Deedee : roman

Hugo Claus (auteur)
+1
Omtrent Deedee : roman
×
Omtrent Deedee : roman Omtrent Deedee : roman

Omtrent Deedee : roman

Een reu͏̈nie van een Vlaamse burgerfamilie ten huize van een bevriende pastoor, die met moeite zijn houding tracht te bepalen tussen clericale waardigheid en gemeenzaamheid met de gasten, wordt afwisselend door de ogen van de verschillende familieleden bezien.
Extra onderwerp
zelfmoord
Titel
Omtrent Deedee : roman
Auteur
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016 | Andere uitgaves
127 p.
ISBN
9789023463122 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Een van de bekendste romans van de Vlaamse schrijver (1929) en een moderne klassieker. De familie Heylen komt in een Westvlaams dorp samen om moeders sterfdag te herdenken. 's Avonds loopt op de pastorie het 'feest' helemaal uit de hand. Pastoor Deedee drijft de stiefzoon van de oudste broer tot zelfmoord. Dit vlot geschreven boek dankt zijn hoge literaire waarde aan de suggestieve verteltrant en de structuur: de gebeurtenissen worden gezien vanuit de ogen van verschillende personen. Verfilmd in 1990 als 'Het sacrament'. Vrij kleine druk.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia