Boek
Nederlands

Eindelijk oorlog

Herman Koch (auteur)
+1
Eindelijk oorlog
×
Eindelijk oorlog Eindelijk oorlog

Eindelijk oorlog

Genre:
Een door hyperventilatie en claustrofobie geteisterde man poogt een boek te schrijven over 'de verschillende manieren van sterven'.
Titel
Eindelijk oorlog
Auteur
Herman Koch
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2014
171 p.
ISBN
9789041426413 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Na twee verhalenbundels en 'Red ons, Maria Monticelli' (1989), waarin het Montessori-onderwijs het moest ontgelden, was dit de tweede roman van de toen nog vooral als tekstdichter/acteur van Vpro's 'Jiskefet' bekende auteur (1953). Een tragi-komische (quasi?) autobiografie van een door hyperventilatie en claustrofobie geteisterde man die vergeefs poogt een boek te schrijven over 'de verschillende manieren van sterven'. Of hij nu in Londen, Polen of in het door hem ongenadig -letterlijk zelfs - tot de grond afgebroken Arnhem verblijft, overal is opperste lamlendigheid en tobberij troef. Een wonderlijke roman, opgebouwd via een aanvankelijk gecompliceerd geconstrueerd web van verhalen, die toch gemakkelijk leesbaar blijft. Is het wellicht een onderhuidse parodie op de Nederlandse literatuur van de jaren '90, zoals bijv. 'Gesloten huis' van Nicolaas Matsier, of op de na-oorlogse oorlogsliteratuur? De schrijver zelf is zo slim om ons hierover in het ongewisse te laten. Vrij kleine druk.

Over Herman Koch

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. De verhalenbundel Hansaplast voor een opstandige publiceerde hij onder het pseudoniem Menno Voorhof. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet.

Biografie

Koch werd geboren in Arnhem en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd. Later studeerde hij een aantal maanden Russisch en werkte een jaar op een boerderij in Finland.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als 'int…Lees verder op Wikipedia