Boek Nederlands

De moord op Commendatore. Deel 1, Een Idea verschijnt

Haruki Murakami (auteur), Elbrich Fennema (vertaler), Luk Van Haute (vertaler)

De moord op Commendatore. Deel 1, Een Idea verschijnt

Haruki Murakami (auteur), Elbrich Fennema (vertaler), Luk Van Haute (vertaler)
Genre:
In ‘De moord op Commendatore’ van Haruki Murakami neemt een zesendertigjarige portretschilder zijn intrek in een oud atelier in de bergen ten zuidwesten van Tokio. Hij is onlangs gescheiden, na zes jaar huwelijk. Behalve door hartzeer wordt hij geplaagd door een ‘painter’s block’. Hij hoopt in het afgelegen atelier tot rust te komen en zijn inspiratie terug te vinden, maar het loopt anders. Een my
Onderwerp
Japan Relaties
Titel
De moord op Commendatore. Deel 1, Een Idea verschijnt
Auteur
Haruki Murakami
Vertaler
Elbrich Fennema Luk Van Haute
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Kishidancho goroshi [1]
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
507 p.
ISBN
9789025451349 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands
Daisy: Nederlands

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

De magie van Murakami is nog niet weg

Roman. Deel 2 van De dood van Commendatore is verschenen. Tijd voor een eindoordeel: Murakami eist lenigheid van zijn lezers en verwerft die moeiteloos, stelt Auke Hulst. Met enig voorbehoud.

Wanneer een oude meester een groot nieuw werk presenteert, betrap ik me vaak op zowel opwinding als bezorgdheid. Zal hij of zij het nog kunnen, of is de zeggingskracht en de pure artistieke lenigheid tanende? Bij de Japanse literaire wereldster Haruki Murakami (69), is die vraag gerechtvaardigd na mindere romans als het oeverloze 1Q84 (2009) en het matte De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren (2013), werk dat niet in de schaduw kan staan van De opwindvogelkronieken (1994) en Kafka op het strand (2002).

Eigenlijk zou de bezorgdheid evengoed mijzelf moeten betreffen. Murakami vraagt namelijk nogal wat lenigheid van zijn lezers, niet met zijn stijl, die eenvoudig en afgemeten is, maar door een willing suspension of disbelief te eisen die steeds moet worden opgebracht. In werk van Murakami doen zich altijd vrij terloops lastig te verklaren, metafysische en associatieve zaken voor die de wereld bij de naden doet rafelen. R…Lees verder

Het oppervlak ís de diepte

Na een paar indifferentere werken schreef Haruki Murakami weer een roman die je bij de lurven grijpt. Maar wat doen al die idioot volledige, werktuiglijke zinnen toch in zijn werk?

Een zeker autisme is Haruki Murakami (68) niet vreemd. Uit respect wordt de productieve Japanse auteur en geduchte Nobelprijskandidaat die stoornis nooit toegedicht, terwijl het een onlosmakelijk onderdeel is van zijn stijl. In de grote roman De moord op Commendatore, waarvan nu het eerste deel Een idea verschijnt is vertaald, is het niet anders.

De verteller had al een partner, toen hij een liefdesrelatie kreeg met haar beste vriendin. 'Dat verliep heel natuurlijk', vindt hij zelf: 'Voor mijn vriendin was het wel een flinke schok dat haar boezemvriendin me van haar had afgepakt. Ik vermoed dat zij een huwelijk met me op het oog had.' Alsof hij nergens een aandeel in heeft.

'Terwijl de vogeltjes kwetterend in de weer waren met hun bezigheden des levens, gingen wij over tot onze tweede keer seks.' Hier is zijn aandeel onmiskenbaar, maar vogels die 'in de weer zijn met hun bezigheden des levens', wat is dat voor fletse formu…Lees verder

Ode aan de kwikzilveren geest

HARUKI MURAKAMI De moord op Commendatore.

Na de bekroning van Kazuo Ishiguro, de Brit met Japanse roots, waren de Nobelkansen van Haruki Murakami al danig geslonken, en zijn nieuwe roman zal 'm ook niet meteen aan de hoogste literaire onderscheiding helpen. `De Moord op Commendatore', ruim duizend bladzijden in twee delen, varieert op de bekende thema's van de Japanse grootmeester, alleen heeft die weleens inventiever en vooral subtieler geschreven. Een 36-jarige schilder die zijn artistieke ambities opgeborgen heeft en om den brode portretten op maat levert, probeert na een gestrand huwelijk met zichzelf in het reine te komen. Ruim negen maanden lang gaat hij op zoek naar een antwoord op de vraag der vragen, `Wie ben ik eigenlijk?', tot zijn vrouw en hij besluiten hun huwelijk een nieuwe kans te geven. Hoe dat zo gekomen is, `is niet eenvoudig te begrijpen. Zelfs voor mij is het verband tussen oorzaak en gevolg niet goed te vatten.' Het onvatbare speelt de schilder parten ti…Lees verder

Literaire sushi

De nieuwe Murakami doet aan de nieuwe Star Wars denken: niemand die ontgoocheld zal zijn maar ook niemand die verwacht dat hier nog een Nobelprijs of Oscar voor uitgereikt zal worden. Guilty pleasure dus – waar op zich niets mis mee is.

Om maar met de rijstpapieren schuifdeur in huis te vallen: de nieuwe Murakami verrast niet. Liefhebbers zullen niet ontgoocheld worden, sporadische lezers zullen opnieuw heimwee voelen naar de oude romans, toen het Murakami-universum nog verfrissend aanvoelde. Qua productiviteit kun je de Japanse publiekslieveling bepaald niet lui noemen, maar hij lijkt wel op zijn lauweren te rusten als het op originaliteit aankomt. Opnieuw krijgen we de obligate knullige underdog als anonieme verteller en opnieuw weet je na één hoofdstuk dat er hem héél wat avonturen te wachten staan en dat het niet mag verbazen als er een pratende kat in zijn tuin opdaagt. Tussendoor zal er eenvoudig gekookt en naar jazz geluisterd worden, er zal een oud verdriet opduiken en de antiheld zal, gewapend met gepaste tegenzin en laconieke humor, het magisch-realistische avontuur lijdzaam ondergaan.

Dit eerste deel van De moord op Commendatore (het tweede deel, het…Lees verder