Jij bent de liefste

Hans Hagen (auteur), Monique Hagen (auteur), Marit Törnqvist (illustrator)
Titel
Jij bent de liefste / Hans en Monique Hagen ; met tek. van Marit Tornqvist
Auteur
Hans Hagen 1955- Monique Hagen 1956-
Illustrator
Marit Törnqvist
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2000 | Andere uitgaves
[52] p. : ill.
ISBN
90-214-6478-0

Andere formaten:

Besprekingen

Drieëntwintig prachtige verzen op net zoveel en even prachtig geïllustreerde dubbele pagina's. Elk - getiteld - vers ontbeert hoofdletters en leestekens. Sommige doen in de verte denken aan het werk van Toon Hermans, andere aan dat van Annie Schmidt, weer andere aan dat van Paul van Ostaijen. Lengte, aantal coupletten en rijmschema's zijn zeer divers; het kortste gedicht (mijn nieuwe schoenen/zijn zo groot/de hele wereld/past eronder) rijmt helemaal niet. Alle verzen, die qua inhoud op de belevingswereld van kleuters gericht zijn, nodigen uit tot nadenken en leveren gespreksstof. De kleurrijke, veelal aflopende illustraties getuigen van een geheel eigen kijk en zijn verzen op zich; je zou ze stuk voor stuk ingelijst aan de muur willen hangen! Keurig verzorgde uitgave die alles in zich heeft om bekroond te worden. Geschikt voor een grote doelgroep vanaf ca. 5 jaar.

Jij bent de liefste

Als je een boekje vastneemt dat in negentien jaar tijd aan zijn 34ste druk zit, dan moet daar wel iets speciaal mee zijn. Het is niet eenvoudig om voor dit heel gekende boekje de juiste woorden te vinden. De korte gedichtjes op kindermaat zijn sprekend en verrassend. Ze omvatten thema’s en ervaringen waar elk kind mee geconfronteerd wordt, zoals angst, verlies, nieuwsgierigheid, verdriet, verlangen, onrust ….Mijn idee was: ik ga op zoek naar mijn mooiste gedichtje. Na het boekje een aantal keren te hebben doorgenomen, besef ik hoe onmogelijk deze opdracht is. Elk gedichtje heeft een uitgesproken kracht in zich. Dat wordt dan nog een versterkt door de wondermooie illustraties. Deze zijn sfeervol en soms dromerig. Ze beslaan de dubbele pagina en de woorden worden erin opgenomen. Letterlijk en figuurlijk. Stuk voor stuk laat het einde je ook glimlachen. Jong of oud, er zit steeds iets herkenbaar in. Er één uitkiezen zou onrecht aandoen aan alle anderen. Deze uitgave…Lees verder

Jij bent de liefste

Gedichten voor kleuters, het is een huzarenstukje als je daar in slaagt. Als je woorden zo simpel zijn dat een kleuter ze kent, maar tegelijk het samenspel ervan zo rijk dat ze je ook als volwassene kunnen bekoren. De onderwerpen zijn dicht bij huis: een baby erbij, logeren, het verlangen naar een hond, oma, de nacht. De taal gaat een stapje verder, in een uitgebalanceerd ritme, met wisselend en spaarzaam rijm. In zijn geheel niet altijd even evident voor een kleuter, toegegeven, maar wel een heerlijke kennismaking met taal. En het uitgangspunt is wel vaak het rechttoe, rechtaan denken van een kind, zoals over de hoed van een opa:” ... als opa later dood is, dan hoeft hij hem niet meer ... ”
Er is geen mooiere manier om je kind te vertellen dat je onvoorwaardelijke liefde voor hem of haar niet zo maar in woorden te vatten valt dan het openingsgedicht 'Liefste':
ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat z…Lees verder

Over Hans Hagen

Johannes Clasinus (Hans) Hagen ('s-Graveland, 10 september 1955) was leraar Nederlands, speldocent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij fulltime schrijver werd.

Met echtgenote Monique Hagen schreef hij twee prentenboeken Banaan en De opruimspin, en vier dichtbundels Daar komt de tijger, Misschien een olifant, Jij bent de liefste en Van mij en van jou.

Monique en Hans schreven ook een informatief boek over paarden, Het paardenboek. Het verscheen mei 2005. Ze spelen met het idee een tweede deel te schrijven, omdat lang niet alles over paarden in het eerste boek paste. Daarna schreef hij nog meer bundels zoals "Nooit denk ik aan niets".

Boeken van Hans Hagen zijn in elf landen in dertien talen vertaald. Hans en Monique Hagen bezoeken regelmatig Nederlandse scholen in binnen- en buitenland. Hans werkte bijvoorbeeld in Singapore, Indonesië, Ghana, Tanzania, Kenia, Egypte, Bonaire, Curaçao, Dubai, Pra…Lees verder op Wikipedia

Suggesties