Boek
Nederlands

Mijn haar!

Hannah Lee (auteur), Allen Fatimaharan (illustrator)
+1
Mijn haar!
×
Mijn haar! Mijn haar!
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een zwart meisje is bijna jarig en vraagt zich af hoe ze haar haar zal dragen. Op weg naar de kapper denkt ze aan de kapsels van haar familieleden, maar passen die wel bij haar? Wat vindt ze eigenlijk van haar eigen afrokapsel? Prentenboek met grote en kleinere kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kapsels, Haar, Jarig zijn
Titel
Mijn haar!
Auteur
Hannah Lee
Illustrator
Allen Fatimaharan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My hair
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2020
[28] p. : ill.
ISBN
9789463830348 (hardback)

Besprekingen

Een meisje zit te dagdromen over hoe ze haar haar zal dragen op haar verjaardag. Op weg naar de kapper denkt ze aan ze de kapsels van haar familieleden, die net als de mensen die ze in de bus en in de kapsalon tegenkomen fraaie kapsels hebben. Gaat ze voor dreadlocks zoals haar moeder, wil ze bantoe-knotjes net als haar zus, dezelfde cornrows als haar broers, een hanenkam, een twist-out of nog iets anders? Er valt zoveel te kiezen! Dit prentenboek is een ode aan haarstijlen. De tekst heeft geen prettig voorleesritme en het rijm doet op veel plekken wat gekunsteld aan. Het zijn vooral de sfeervolle en fantasierijke illustraties die het verhaal dragen. De kapsels zijn met veel humor en variatie neergezet, met gebruik van warme tinten en met oog voor detail. Leent zich goed om met jonge kinderen te praten over haarstijlen en familiebanden. Vierkant formaat prentenboek met aantrekkelijk omslag, vertaling van 'My hair'* (2019). Vanaf ca. 4 jaar.

Mijn haar

Een klein meisje viert binnenkort haar verjaardag en wil graag mooi uitgedost naar het feest. Ze vraagt zich af wat ze met haar kapsel zou doen. Hoe kan ze zorgen dat haar haren passen bij haar outfit? Ze doet inspiratie op bij haar familie, bij de kapper, bij haar vrienden ... en ziet de meest exotische kapsels voorbij komen. Uiteindelijk leert ze dat haar eigen afro nog het mooiste is. Het is een vrolijk prentenboek met grappige − soms bijna onmogelijke − kapsels en eenvoudige tekst op rijm. Je krijgt een beeld hoe divers haarstijlen kunnen zijn en hoe die meteen ook je persoonlijkheid naar buiten brengen. Anderzijds is het jammer dat het enkel over kapsels voor kroeshaar gaat; er staat geen enkele niet-kleurling in het boek. Wat meer uitleg bij de oorsprong van bijvoorbeeld dreadlocks, bantoe-knotjes, een high fade, cornrows, een twist-out ... had een meerwaarde kunnen zijn. Het blijft oppervlakkig.