Boek Nederlands

Over geweld

Hannah Arendt (auteur), Rob Van Essen (vertaler), Ido De Haan (inleider)

Over geweld

Hannah Arendt (auteur), Rob Van Essen (vertaler), Ido De Haan (inleider)
Filosofische beschouwing over de mechanismen van het gebruik van politiek en maatschappelijk geweld, door de Amerikaanse politicologe (1906-1975).
Titel
Over geweld
Auteur
Hannah Arendt
Vertaler
Rob Van Essen
Inleider
Ido De Haan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
On violence
Uitgever
[Amsterdam]: Olympus, 2019
155 p.
Aantekening
Eerder verschenen onder de titel: Geweld : macht en onmacht
ISBN
9789046707197 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Nederlands

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

De implosie van het communisme, het laatste 'archetype' van de totalitaire politieke systemen die zij had beschreven in The origins of totalitarianism, is misschien een van de factoren die ertoe bijgedragen heeft dat het werk van de Duits-Amerikaanse joodse filosofe Hannah Arendt sinds de jaren '90 een opmerkelijke heropleving kent. Onlangs zijn twee nieuwe en twee geactualiseerde vertalingen verschenen, waarmee de belangstelling voor deze originele en controversiële politiek filosofe ook in ons taalgebied wordt bevestigd.

De interesse voor Hannah Arendt is misschien mede te danken aan juist die eigenschappen die vroeger ergernis en wrevel wekten bij critici van haar werk. In haar analyses van de politieke catastrofes uit de 20e eeuw, nam zij het inderdaad niet al te nauw met de academische conventies. De mengeling van historische en politieke analyse, journalistiek, filosofie, psychologie en literaire verwijzingen, werd haar door velen kwalijk genomen. In 1963 ontketend…Lees verder
Het boek begint met een heldere inleiding van Ido de Haan, over de discussie met Susan Sontag en anderen die aanleiding was tot het ontstaan van 'On violence' in 1970. Arendt behandelt de relatie tussen macht en geweld, het denken over geweld tijdens de studentenrevoluties en de Black Powermovement. Zij komt tot de conclusie dat gebruik van geweld vernietigend is en slechts kortetermijneffecten behaalt. Verrassend is haar visie over het machtspotentieel van de minderheid. De actualiteit van hedendaags terrorisme past naadloos in haar analyses van 25 jaar geleden. De auteur vlucht in 1941 voor het naziregime naar Amerika. Ze is een toonaangevend filosofe uit de twintigste eeuw, leerling van Jaspers en Heidegger. Ze legt een verbinding tussen Europese filosofie en de actualiteit van Amerika. Haar schrijfwijze is nogal theorethisch en niet altijd even geordend. Toch is deze vertaling en heruitgave interessant voor denkers over vrede of wie Arendt in een Nederlandse vertaling lezen wil.