Boek
Nederlands

Misschien

+1
Misschien
×
Misschien Misschien
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Met rode cirkels, blauwe vierkanten en gele driehoeken kun je van alles maken. Filosofeer samen over het ontstaan van dingen. Oblong prentenboek met vormen in primaire kleuren op een zwarte ondergrond. Vanaf ca. 5 t/m 7 jaar.
Titel
Misschien
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014
[45] p. : ill.
ISBN
9789044821901 (hardback)

Besprekingen

Met een Chinese tangrampuzzel kun je met slechts zeven vormen (vijf driehoeken, een vierkant en een parallellogram) een heel groot aantal figuren maken. Voeg daar, zoals Guido Van Genechten deed, nog een cirkel aan toe en de mogelijkheden worden nog talrijker. 
Dit nieuwe werk is een opvallende breuk met Van Genechtens vertrouwde stijl. Met vier cirkels, vier driehoeken en vier vierkanten maakt hij abstracte en figuratieve vormen. Daarbij beperkt hij de kleuren ook nog eens tot rood, blauw en geel. Tegen een zwarte achtergrond zorgt dit voor een krachtig, sober, maar levendig resultaat. Het lijkt of Van Genechten met dit werk terug wil gaan naar de essentie: 'misschien begint het zo misschien zijn er eerst alleen kleuren'. Na deze openingszin volgen drie helemaal rode, gele en blauwe dubbele bladzijden met de namen van de kleuren als enige tekst. '[…] en ontstaan pas daarna vormen', vervolgt Van Genechten. Rood wordt bij hem rond, geel een driehoek en blauw een vierkant. Vervolg…Lees verder
Aan de hand van dit oblong prentenboek kan met jonge kinderen gefilosofeerd worden over het ontstaan van dingen. Na de introductie van drie kleuren (rood, geel, blauw) en drie vormen (cirkel, driehoek, vierkant) worden met die vormen voorwerpen, planten, dieren en mensen samengesteld, die in hun eenvoud goed te herkennen zijn. Alles lijkt gemaakt te kunnen worden met de drie vormen, maar ook weer uit elkaar gehaald te kunnen worden, zodat er uiteindelijk dezelfde losse stukjes overblijven. Tekst en illustraties zijn meestal geplaatst op een zwarte ondergrond, waartegen de drie primaire kleuren goed afsteken. Achterin wordt verwezen naar de website van de uitgever (clavisbooks.com) waar de basisvormen gedownload kunnen worden, om daarmee zelf nieuwe creaties te maken. Knap in zijn eenvoud biedt het boek veel stof tot nadenken en praten, met kinderen vanaf ca. 5 t/m 7 jaar.

Misschien

Dit prachtige boek gaat uit van de vraag: 'Hoe begint iets?' 'Misschien' drukt uit dat niemand zomaar een antwoord kan geven. Dus nodigt de schrijver/illustrator de kijkers uit om zelf te beginnen, alles weg te denken en een nieuwe wereld te scheppen. Hij doet dat met telkens twaalf dezelfde vormen: vier cirkels, vier driehoeken en vier vierkanten en met kleuren - rood, geel, blauw en zwart - voor de ondergrond. Daarmee schept hij een prachtige wereld in al zijn soberheid. Hij stelt niet alleen de vraag hoe het zou kunnen begonnen zijn, maar ook wat er gebeurt als alles stuk gaat. Misschien worden alle dingen, alle planten, alle dieren, alle mensen als ze stuk gaan gewoon stukjes die weer cirkels, driehoeken en vierkanten en worden die dan puur kleur worden. En zo is de cirkel rond. Het is zo mooi harmonisch dat je er stil van wordt. Dit boekje is pareltje van schoonheid en een fraai stukje filosofie rond de cruciale vraag: waar kom ik vandaan en waar ga ik naartoe? De vormen en kl…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max