Boek
Nederlands
Autobiografische schetsen van de Braziliaanse auteur (1892-1953) over zijn jeugd in het arme, dorre noordoosten van Brazilie͏̈ (de sertão) rond het begin van de 20e eeuw.
Onderwerp
Ramos, Graciliano
Titel
Kinderjaren / Graciliano Ramos ; vert. en van aantek. en een naw. voorz. door August Willemsen
Auteur
Graciliano Ramos
Vertaler
August Willemsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Infância
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2007
271 p.
ISBN
9789029565622

Besprekingen

De Braziliaanse schrijver Graciliano Ramos (1892-1953) was ervan overtuigd dat fictie niet het ideale medium was waarmee een onderontwikkelde realiteit ? die van het straatarme noordoosten van Brazilië in de eerste helft van de 20e eeuw ? weergegeven kon worden. Het geschrevene moest in het actieve leven een verlengstuk krijgen. En ook het schrijven zelf is geëngageerd, alleen al door de onwaarschijnlijke tragiek die Ramos in het dagelijkse onbestaan blootlegt. Net als Jorge Amado, die andere literaire reus uit het continent van de Braziliaanse letteren, zet ook Ramos een stap in de richting van de Communistische Partij. Op 3 maart 1936 wordt hij gearresteerd, op verdenking van communistische sympathieën, en pas op 13 januari 1937 (en zonder enige vorm van proces) als een fysiek gebroken man vrijgelaten. Hij moest schrijven om te (over)leven. Want literatuur was het enige medium waardoor hij tot een zeer relatieve en meestal kaduke eigenwaarde was gekomen. Dus fabriceerde hij literair…Lees verder
Een autobiografische bundel verhalen/schetsen, die een mooi beeld geeft van de jeugd van de schrijver in het arme, dorre noordoosten van Brazilië (de sertão) rond het begin van de 20e eeuw. In 39 korte verhalen beschrijft Ramos (1892-1953) hoe hij als gevoelig, enigszins bangelijk kind opgroeit temidden van de harde sertanejos met hun macho gedrag en bijgeloof. Deze verhalen, ofschoon later verschenen - in 1952 - kunnen gezien worden als de inspiratiebron voor zijn vier grote romans Angst, São Bernardo, Dorre levens en Kannibalen, zoals de vertaler (ook van de romans) August Willemsen in het nawoord uitlegt. Graciliano Ramos is te vergelijken met João Guimarães Rosa. Kleine druk.

Over Graciliano Ramos

Graciliano Ramos (Quebrangulo, 27 oktober 1892 - Rio de Janeiro, 20 maart 1953) was een Braziliaans schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Braziliaanse auteurs van de 20e eeuw.

Ramos groeide op in veel Noordoostelijke provincies van Brazilië, gekarakteriseerd door armoede en droogte. Na zijn middelbare school ging Ramos naar Rio de Janeiro om als journalist te werken. In 1915 reisde hij naar Palmeira dos Indios, in de staat Alagoas, om samen bij zijn vader te gaan wonen. Hier werd hij in 1927 verkozen tot burgemeester.

Ramos stierf in 1953 op 60-jarige leeftijd. Zijn droge schrijfstijl en de conflicten tussen de protagonist en de wereld zijn typisch voor zijn werken.

Werken

  • Caetés - roman, 1933
  • São Bernardo - roman, 1934
  • Angústia (Angst) - roman, 1936
  • Vidas Secas - roman, 1938
  • A Terra dos Meninos Pelados - kinderver…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek