Boek
Nederlands

De heen-en-weerbrief

Gerda Dendooven (auteur)

De heen-en-weerbrief

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een jongen schrijft een brief aan zijn vriendin, en wacht vol ongeduld op antwoord. Maar dan waait de brief weg. Zijn vriendin heeft ook net een brief aan hem geschreven. Zullen de brieven wel goed terechtkomen? Verrassend prentenboek met collageachtige illustraties, dat vanaf twee kanten gelezen kan worden. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De heen-en-weerbrief
Auteur
Gerda Dendooven
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Va et vient
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021 | Andere uitgaven
[44] p. : ill.
ISBN
9789045127040 (hardback)

Besprekingen

'Dag Krullenbol', zo begint een jongen een brief aan zijn vriendin. Hij schrijft dat hij haar mist en vraagt wat ze aan het doen is. Hij maakt zich zorgen dat de brief misschien is zoekgeraakt of niet goed is bezorgd. Hij wil graag weten wie haar vrienden zijn en of ze leuke buren heeft. Hij eindigt zijn brief op de laatste bladzijde met 'Dag, Beertje'. Op deze pagina zie je het meisje de brief lezen en heeft ze zelf net een roze brief op de post gedaan die door een vogel het hele boek terug wordt bezorgd bij de jongen. Zijn gele brief maakt de tocht via allerlei mensen waarbij de hond van de jongen de brief goed in de gaten houdt. Het leuke van het verhaal is dat het zowel van voren naar achteren als van achteren naar voren kan worden gelezen. De illustraties op een zachtgele achtergrond waar veel op te zien valt zien eruit alsof de figuren zijn uitgeknipt en opgeplakt. Een bijzonder boek waarin veel valt te ontdekken en dat iets meer vraagt van voorlezer en kind dan en doorsnee pren…Lees verder

De heen-en-weer brief

De meeste boeken zijn beperkt door lineariteit. Dit boek niet. Met dit boek ging Gerda Dendooven de uitdaging aan om een boek te schrijven dat je van voor naar achter kan lezen, maar ook van achter naar voor. En dit met mooie prenten die ook in twee richtingen kunnen bekeken worden. Ongelooflijk straf!Het boek bevat, zoals de titel al laat vermoeden, een heen-en-weer brief. Wie vooraan begint kan een brief van Beertje aan Krullenbol lezen. Wie achteraan start leest een brief van Krullenbol aan Beertje. Wat hun relatie is, blijft een mysterie. Het kunnen zowel vrienden als geliefden zijn. Het is echter zeker dat de twee elkaar graag zien.Op de tekeningen zien we niet letterlijk geïllustreerd wat er in de brief staat, maar volgen we de weg die de brief aflegt van de ene naar de andere. De brief van Beertje heeft het avontuurlijkste parcours. Want wanneer Beertje de brief in de brievenbus wil steken, waait hij weg. Zo passeert hij langs e…Lees verder

Over Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (Marke, 10 mei 1962) is een Belgische kunstenares, die vooral bekend is geworden door haar boekillustraties.

Biografie

Dendooven volgde na haar middelbare school de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Sinds 1992 geeft ze les Illustratie in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken. Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht. Zelf speelt ze ook theater in het theatercollectief "Jenny" en heeft ze meegespeeld in het kindertheaterstuk van HETPALEIS Bremen is niet ver uit 2001. In 2007 is ze benoemd tot Kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen.

Gerda Dendooven is de levenspartner van typograaf en vormgever Gert Dooreman met wie ze twee dochters heeft.

Sti…Lees verder op Wikipedia